6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Çiftçiye destek çağrısı

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Hanifi Şen, "Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı tohum ve kredi ödeme ertelemesi çiftçinin gördüğü zararı karşılamaya yetmez, mutlaka az da olsa destekleme verilmeli" dedi.


Şen, yaptığı açıklamada, kuraklığın en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olduğunu belirterek "Bölgemizde il ve ilçe tarım müdürlükleri kuraklık tespit çalışmalarını yürütüyor. Gaziantep'te de kuraklık tespit çalışmaları 15 gündür devam ediyor. Bölge genelinde bazı bölümlerde yüzde 80 oranında kuraklık tespit edildi" diye konuştu.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın çiftçiye tohum yardımı yapacağını ve çiftçinin aldığı kredi ödemelerini faizsiz olarak 1 yıl erteleyeceğini açıkladığını ifade ederek, "Yüzde 80 oranında bir kuraklık yaşayan ve kuraklıktan zarar gören çiftçiler için tohum ve kredi geri ödeme ertelemesi yeterli olmaz. Her gün tarım girdilerine zam geliyor. Çiftçinin giderlerini karşılayacak kadar dönüm başına bir destekleme verilmeliydi. Biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan çiftçimize böyle bir destek verilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.


Şen, ayrıca kuraklık nedeniyle yer altı sularında da azalma görüldüğünü kaydederek, şunları söyledi:
"Çoğu bölgede yer altı suları büyük oranda çekilmeye başlamış. 2 ay sonra bu su sıkıntısı daha da artacaktır. Bir de çiftçilerimizin kuraklığa dayanaklı tohum ekmedikleri yolunda da çeşitli söylemler oldu. Ancak tohumla hiçbir ilgisi yok. Çünkü tohumun yetişmesi için yeterli yağmur düşmedi. Bölgemizde yağış miktarı ortalama 550 kilogram iken bu yıl ortalama 200 kilogram yağış alındı. Yani yağış miktarı yarı yarıya düştü. Bu nedenle de ürün yetişmedi."

Yağış olmaması nedeniyle buğday, arpa, mercimek gibi tahıl ürünlerinin yanında bölgede zeytinin de ürün vermediğini belirten Şen, Gaziantep genelinde 40 bin çiftçinin zor durumda olduğunu ve çiftçinin destekleme beklediğini kaydetti.

..
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 11:29:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?