4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Çiftçiye hububat ekimi uyarısı

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, yaklaşan hububat ekimi ile ilgili çiftçilere uyarılarda bulundu.


Hububat ekim döneminin başlaması sebebiyle Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ahmet Demir, çiftçileri uyardı. Demir, çiftçilerin kaliteli ürün elde etmek için ekim öncesinde yetiştirecekleri ürün ile ilgili tohum alırken ve gübre belirlerken, bir ziraat mühendisinden bilgi almaları gerektiğini belirtti.

Çiftçilerin mutlaka bir ziraat mühendisinden bilgi alması tavsiyesinde bulunan Demir, "Daha kaliteli ve daha bol ürün almak için nitelikli tohum ve gübre kullanımı önemli bir faktördür. Kaliteli ve yüksek verimli sertifikalı tohumluk kullanılması, hem yüksek verim hem de kaliteli ürün elde etmek için oldukça önemlidir. Nitelikli tohumluk, ürünün iç ve dış pazarlarda satış şansını arttırmaktadır. Çiftçilerimiz kullanacakları gübre miktarını ve cinsini belirlemek için ise, mutlaka toprak analizi yaptırmalılar. Yapılan analiz sonucuna göre gübre kullanmalıdırlar. Gübre kullanım bilincinin oluşmaması verim ve kalitenin bozulmasına ve tarım topraklarının verimliliğini kaybetmesine neden olmaktadır" şeklinde konuştu.


Bölgede başlayan hububat ekimi öncesi çiftçilerin mutlaka toprak analizi yaptırması gerektiğini ifade eden Demir, "Çiftçilerimiz yetiştirecekleri ürünün tohum ve toprak analizini yaptırarak, taban gübresi çeşidini buna göre belirlemelidirler. Bunların ne oranda kullanılacağını ve ekim aşamasında nelere dikkat edecekleri konusunda ziraat mühendislerinin bilgilerinden faydalanmalıdırlar. Modern tarımın vazgeçilmez öğelerinden biri olan ekolojiye uygun, kaliteli ve nitelikli tohumluk kullanımı ile uygun yetiştirme koşullarında verimi arttırmak da mümkündür" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 10:53:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?