4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Çocukları kazalardan korumak için uyarılar

Küçük çocukların ölümlerine neden olan kazaların tümünün önlenebilir olduğu ve bunların büyük bölümünün yaz aylarında gerçekleştiği bildirildi.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, en sık yaralanma ve ölümle sonuçlanan düşme, trafik kazası, boğulma, zehirlenme, yanık ve yangın ile ateşli silahla yaralanma kazalarına karşı alınacak önlemlerle çocukların güvenliğinin büyük ölçüde sağlanabileceği belirtildi. Açıklamada, düşmeye karşı alınacak önlemler şöyle sıralandı:
"Çocuk acil servisi başvurularının en başta gelen nedeni düşmedir. Evinize kısa bir göz atmanız bunun nedenini ortaya çıkartacaktır. Merdivenler, pencereler ve mobilyalar, Ev dışındaki riskler ise alışveriş arabaları ve oyun bahçeleridir. Oyun zemini, kum, tartan veya odun parçaları gibi daha güvenli olan oyun sahalarını araştırın. Beton veya asfalt zemin güvenli değildir. Çok yağışlı havalarda çimen de güvenli olmayabilir. Sandalye ve diğer mobilyaları pencerelerden uzak tutun. Yüksek binalarda pencerelere parmaklık konulabilir. Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebekleri merdivenden uzak tutmak için güvenlik kapıları kullanın. Alışveriş arabalarında çocuğunuzu güvenlik kemeriyle bağlayın. Arabayı durdurduğunuz zaman müdahale edebilecek uzaklıkta olun."
Trafik kazalarına karşı alınabilecek önlemler ise, "15 yaş altındaki çocuklardaki en başta gelen kazalara bağlı ölüm nedeni motorlu taşıt kazalarıdır. Ölümlerin büyük bir kısmı kafa travmasına bağlıdır. Çocuk koltuğunda oturmayan veya emniyet kemeri bağlı olmayan çocuklar araba kazalarında en fazla ölüm riski taşıyanlardır. Çocuğunuzla yaptığınız her araba yolculuğunda mutlaka çocuk koltuğunu veya emniyet kemerini kullanın. Çocukları arka koltuğa oturtun. Arabayı güvenli kullanın. Hava yastıkları küçük çocuklar için tehlikelidir. Onlar için en güvenli yer arka koltuktur" şeklinde sıralandı.
Göl ve ırmaklar kadar özel yüzme havuzlarının da çocuklar için tehlikeli olabileceği kaydedilen açıklamada, suda boğulmalara karşı şu uyarılarda bulunuldu:
"Bebeklerin birkaç santimetre derinliğindeki suda boğulabileceğini unutmayın. Bu nedenle küvetler, sığ havuzlar ve hatta kovalar bile tehlikeli olabilir. Çocuklar çok çabuk boğulabilir. Su altında sadece 2 dakika kaldıktan sonra çocuk bilincini yitirebilir. Çocuk 2 dakikada bile kurtarılsa kalıcı beyin hasarı oluşabilir. Çocuklar su kenarında oynarken onlara nezaret edin. Bebekler ve küçük çocukları küvette yalnız bırakmayın. Çocuğunuz banyodayken mutlaka yanında olun. Kapıya veya telefona yanıt vermek için onu yalnız bırakmayın."
Zehirlenme ve yanıkların da ev kazalarının sık karşılaşılan nedenlerinden birisi olduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Tüm toksik kimyasal maddeleri, ilaç ve temizlik maddelerini çocukların uzanamayacağı yerlere koyun. Temizlik solüsyonları ve evde kullandığınız diğer kimyasal maddeleri orijinal kaplarında saklayın. Süt veya meyve şişelerini bu amaçla kullanmayın. Evinizde zehirli bitki bulundurmayın. Küçük çocukların cildi erişkinlere göre daha duyarlı olduğu için yanık daha çabuk gelişebilir. Sıcak musluk suyu ile 3 saniyelik temas üçüncü derece yanıkla sonuçlanabilir. Termosifonun termostatını 50 dereceden daha düşük ısıya ayarlayın. Çocuğunuzun banyosunu yaptırırken ilk önce suyun ısısını kontrol edin. Elinizi bileğinize kadar suya batırarak suyun içinde birkaç saniye gezdirin. Yemeklerinizi ocağınızın arka gözlerinde pişirin. Çaydanlık ve tavaların kulplarını ocağın ön kısmına doğru çevirmeyin. Kibrit ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Evinize duman detektörleri yerleştirin ve pillerini her yıl kontrol edin. Duman detektörlerini her 10 yılda bir değiştirin."
Açıklamada, boğaza yabancı cisim kaçmasına ve ateşli silah yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemler ise şöyle sıralandı:
"3 yaş altındaki çocukların hava yolları oldukça dardır ve genellikle cisimleri ağızlarına alırlar. Bu iki özellik nedeniyle boğulma riskleri yüksektir. Üzüm, kuruyemiş, mısır ve sosis gibi küçük ve yuvarlak hatlı besinleri küçük çocuklardan uzakta tutun. Toplu iğne, mücevher, düğme, tespih ve küçük cisimleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin. Bu konuda yapılabilecek ilkyardım bilgilerini öğrenin. Evinde ateşli silah olsun veya olmasın ebeveynler çocuklarına silahtan uzak durmalarını mutlaka öğretmeli. Evinizde ateşli silah varsa; silahı boş saklayın, emniyetini kapatın, çocukların ulaşamayacağı kilitli bir yerde tutun. Kurşunları silahtan ayrı olarak saklayın."
İha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2007 Pazar 11:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?