4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Çocukların %80'i evde şiddet görüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde sokakta yaşayan çocukların durumunu araştırdı. 132 aileyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, çocuklar, babalarının yaptığı işleri sürdürürken, aile ekonomisine de önemli oranlarda katkı sağlıyorlar. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan sokakta yaşayan ve çalışan çocukların durumuyla ilgili anket çalışması tamamlandı.
Görevlilerin 132 aileyle yaptıkları yüz yüze görüşmelerden ilginç sonuçlar çıktı. Ankete katılan 132 ailenin toplam 863 çocuğundan 251'inin çalıştığının belirlendiği ankette, soruları anneler cevaplandırdı. Görüşülen ailelerde babanın mesleği genellikle seyyar satıcılık olarak belirlendi. Sokakta çalışan çocukların babalarının yüzde 41'i seyyar satıcılıkla ailesini geçindirirken, yüzde 28'inin işsiz olduğu, yüzde 10'unun fabrika işçisi olduğu belirlendi. 

Anket sonuçlarına göre, ailelerde çalışan çocukların babalarının mesleklerini sürdürdükleri en çok da seyyar satıcılık yaptıkları ortaya çıktı. 

Eğitimsizlik ve annelerin tamamının ev kadını olması babanın ise sabit bir gelire sahip olmaması çocukların çalışmasının en önemli sebebi olarak gözüküyor. 

EN FAZLA GÖÇ ŞANLIURFA'DAN 

Ankete göre, çalışan çocukların büyük bir bölümünün Gaziantep'e göç eden ailelerin çocukları çıktı. Görüşülen 132 ailenin yüzde 76'sının Şanlıurfa, yüzde 8'inin Gaziantep'in ilçeleri, yüzde 6'sının Şırnak, yüzde 5'inin Siirt, yüzde 3'ünün Adıyaman ve yüzde 2'sinin ise Van'dan göç ettiği belirlendi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi görevlilerinin yaptığı araştırmalara göre ailelerin aylık gelirleri de ortalama 150 ile 500 YTL arasında değişiyor. Ailelerin yüzde 41'inin geliri 150 ile 300 YTL arasında değişirken, yüzde 39'unun geliri ise 301-500 YTL arasında değişiyor. Sokakta çalışan çocukların ailelerinin yüzde 14'ünün aylık geliri 501-700 YTL arasında olduğu belirlenirken, ailelerin yüzde 5'inin ise 701 ve daha yukarı da gelir kazandıkları tespit edildi. 

Anket sonuçlarına göre, sokakta çalışan çocuklar ailelerine büyük oranda katkı sağlıyor. Aile bütçesine katkıda bulunanlar bölümünde yüzde 41 ile anne baba ve çocuklar göze çarparken, yüzde 26'sı ise baba ve çocuklar, yüzde 9'u ise çocuklar olduğu ortaya çıktı. 

Evde şiddete maruz kalan çocukların yüzde 80 olduğunun belirlendiği ankette, çocukların sokakta ekonomik sebepler yüzünden mecburiyetten çalıştıkları belirtildi. Anketin bir önemli sonucu ise sokakta çalışan çocukların yüzde 96'sının adli bir olaya karışmaması oldu. Suça karışan yüzde 4'lük bölümde ise çocukların büyük bir bölümünün hırsızlık suçu işledikleri ortaya çıktı.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 11:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?