6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Çocuklarını çalıştıran ailelere şok

Çocuğunu okula göndermeyip sokakta çalıştıran babaya yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay, çocuk hakları konusunda örnek teşkil edecek bir adım attı.

Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Emine Aybüken Yıldırım, Adana'da görülen bir davada alınan kararın Yargıtay tarafından bozulduğunu ve Yargıtay'ın bu kararının çocuk hakları konusunda örnek teşkil edeceğini söyledi. Yıldırım, yaptığı açıklamada, Adana'dan bir avukatın kendilerine gönderdiği mahkeme kararının çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Adana'da görülen bu davada, 10 yaşındaki bir çocuğun sokakta çalıştırıldığı güvenlik birimlerince tutanak tutularak tespit edilmiştir.

Gerek sanık babanın savunması, gerekse mağdurun anlattıklarına göre, okulda yer olmadığı gerekçesiyle mağdurun okula gönderilmeyerek çalıştırıldığı anlaşılmıştır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 31. maddesi uyarınca, çocukların dinlenme, boş zamanlarını değerlendirme, oyun oynama, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılma hakları bulunmaktadır. Buna karşın acıma, merhamet ve şefkat duygularıyla bağdaşmaz bir biçimde, mağdurun eğitimini engellemek suretiyle sokaklarda çalıştırılmasının aile bireylerine kötü davranış oluşturacağı gözetilmeden yerel mahkeme tarafından sanığın beraatına karar verilmiştir" şeklinde konuştu.

Yargıtay'ın Adana'daki yerel mahkemenin kararını bozduğunu ve bunun çok güzel bir gelişme olduğunu ifade eden Yıldırım, "Yargıtay'ın bu kararında şöyle denilmiştir: 'Bu çocuğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 31. maddesine dayanan haklarını ihlal ederek sokakta çalıştırdığın için, her ne kadar yerel mahkeme sana beraat kararı vermişse de ben bu kararın hükmünü bozuyorum. Çünkü ana ve baba olarak senin sorumlulukların vardır. Çocukları sokakta çalıştıramazsın. Çocuğunun eğitimini engelleyecek şekilde çalıştıramazsın.' Bu karar bizim için sevindirici ve çocuklarımızın lehine olan bir karardır. Bu kararla birlikte sokakta çalışan çocukların anne ve babaları cezalandırıldıklarını anlayacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 11:14:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?