6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Çöp kamyonları çöple çalışacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Düzenli Depo Tesisleri'nde toplanılan evsel katı atıklardan çıkan metan gazı, sıkıştırılmış doğalgaza dönüştürecek.

Elde edilen gaz, elektrik üretiminde ve araçlarda yakıt olarak kullanılacak.
Katı Atık Depolama Tesisi'nde toplanan evsel atıklardan çıkan metan gazının enerji üretiminde kullanılması için tesis kurulumu ve işletilmesi işini 21 Ekim'de yapılan ihaleyi Güney Kore kökenli CEV firması kazandı. Firma 29 yıl boyunca çöpten çıkan ve çevreye olumsuz etkileri olan gazları kullanarak elektrik enerjisi üretme işini 10 milyon dolarlık yatırımla üstlendi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından alan teslimi yapılan CEV firması çalışmalarına başlayarak, gaz dönüşüm ve elektrik üretim tesisinin kurulumuna başladı. Ağustos 2009'da faaliyete geçecek sistemde elde edilen gazlar sıkıştırılarak çöp kamyonlarının ve iş makinelerinin yakıtı olarak kullanılacak. İstanbul, Ankara ve Bursa'dan sonra çöpten çıkan gazları enerji üretiminde kullanmayı hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, diğer tesislerde çöpten çıkan metan gazının yüzde 50-60 civarındaki kullanılabilirlik oranını yüzde 100'e çıkaracak. Projeyle ayrıca yıllık maliyeti bir milyon dolar olan katı atık depolama işlemini de firma yürüteceği için Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından 29 yılda 29 Milyon doların çıkmasının önüne geçilecek.


İhaleyi alan Güney Kore firmasının Güney Kore'nin başkenti Seul'ün katı atık depolama tesisinin de işletmeciliğini üstlenmesi nedeniyle bayram tatilinde Seul'e giderek tesislerde incelemelerde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, firma yetkililerinden bilgi aldı. Güzelbey, Gaziantep'te kurulacak Katı Atık Dönüşüm Tesisi ile katı atıkların küresel ısınma ve çevre kirliliğine olumsuz etkisinin önüne geçileceğini söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 19:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali karakuzu IP: 88.227.125.xxx Tarih : 17.12.2008 19:58:16

çok güzel birşey bundan sonra çöpleri oraya buraya atmayalım.