6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Cumhuriyet ve Milli Egemenlik'

Gaziantep Üniversitesi Cumhuriyetin 85. yılı etkinlikleri çerçevesinde, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü tarafından, "Cumhuriyet ve Milli Egemenlik" konulu konferans verildi.

Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in ayrılmaz parçasının "Milli Egemenlik" olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tansü, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni gençlere emanet ettiğini ve onun bu büyük eserinin ilelebet korunması gerektiğini belirtti. Milli Mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının İstanbul'dan Samsun'a gidebilmek için İngilizlerden vize aldıklarını belirten Tansü, bu olayın çok acı verdiğini ve milli mücadelenin başlaması için yeterli bir sebep olabileceğini kaydetti. Tansü, "Bizler bugün ülkemiz içerisinde bir yerden başka bir yere giderken pasaport kullanmıyorsak, bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun aziz arkadaşlarının hayatlarını bu uğurda feda edişine borçluyuz" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran ve yaşatanın Türk ordusu olduğunu söyleyen Tansü, "Bugün ya da yarın bu memlekete bir saldırı olursa, memleketimizi sadece Türk Silahlı Kuvvetleri koruyacaktır" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşaması için Atatürk'ün bu vatanı gençlere emanet ettiğini söyleyen Tansü, gençlerin daha dinamik, aktif ve hızlı olduklarını belirtti. Tansü gençlere seslenerek, "Sizler geleceğimizin teminatısınız. İleride belki aranızdan biriniz bir buluş yapacak, biriniz başarılı bir akademisyen olacak. Atatürk gençliğe hitabesinde, 'Ben bunları yaptım, artık bu yapılanları yaşatmak gençlere kalıyor' demiştir" şeklinde konuştu.
Atatürk'ün "Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur" sözünü gençlere hatırlatan Tansü, "Mustafa Kemal Atatürk bu sözünde bizlerin Cumhuriyet'i korumak için istediğimiz zaman her şeyi yapabileceğimizi söylüyor. 10.Yıl Nutku'nda da söylediği gibi, 'Türk milleti zekidir, çalışkandır'. Bu söz ise, Türk milletinin kendine olan özgüveninin daha yukarılara taşınmasında çok etkili olmuştur" diye konuştu.

Atatürk'ün çok partili siyasi hayata önem verdiğini ve demokratik yöntemlerle devletin başındaki kişiyi belirlemek için seçimi her zaman desteklediğini vurgulayan Tansü, savaşın en şiddetli anlarında bile seçimlerin aksamadığını belirtti. Milli egemenliğin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tecelli ettiğini söyleyen Tansü, "Millet olarak her zaman milli egemenliğe önem veren bir toplum olmuşuzdur. Eğer biz milli egemenliğe sahip çıkmazsak dış güçler egemenliğimizi elimizden alır" dedi.

Konferans sonunda Gaziantep Üniversitesi'nin Cumhuriyetin 85. yılı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilecek programlar hakkında bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Mehmet Özaslan, "Cumhuriyetimizin 85 .yılı nedeniyle ilk programı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü'ye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu hafta içerisinde yapacağımız bütün etkinliklerimize öğrencilerimizi bekliyoruz" dedi.

Konuşma sonrasında Mehmet Özaslan tarafından günün anısına Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü'ye hediye takdim edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:41:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?