4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Dayı Ahmet Ağa Konağı açıldı

Gaziantep'in tarihi yapılarından Dayı Ahmet Ağa Konağı AB'den sağlanan destekle 843 bin Euro harcanarak İl Özel İdaresi tarafından restore edildi.

Butik otel olarak hizmet verecek olan konak için tören düzenlendi. Vali Süleyman Kamçı, törende yaptığı konuşmada; Dayı Ahmet Ağa Konağı'nı, ilin turizm zenginlikleri arasına katmanın mutluluğunu yaşadıklarını, restorasyonu tamamlanan konağın, yaklaşık 200 yıllık tarihiyle Osmanlı ev yaşamını yansıttığını söyledi.

Kamçı; ''Dayı Ahmet Ağa Konağı, aslında çok da eski olmayan ve birçoğumuzun büyüklerinden dinlediği hatıraları canlandırmaktadır. Tarihin büyülü havasını hissettiğimiz bu mekanın, kentsel yaşamın bir parçası olacak şekilde, günün ihtiyacına göre düzenlenmesi ve Gaziantep mutfağı ile yerel el sanatlarının tanıtılacağı alan olarak hizmete sunulması, sürekli bir çekim merkezi olmasını sağlayacaktır'' şeklinde konuştu.

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir; “Yıllarca atıl durumda olan ve yıkılmayı bekleyen konağı AB-GAP Bölgesel Kalkınma Programı Kültürel Mirası Geliştirme Projesi'nden aldığımız 650 bin Euro destekle restore ettirdik ve bu kültürel varlığın gelecek nesillere irtikal etmesini sağladık"dedi.

Demir, projeye İl Özel İdaresi olarak 193 bin Euro katkı sağladıklarını belirterek, “Projenin tamamı için ise 843 bin 617 Euro harcandı. Butik otel olarak hizmet verecek konak aynı zamanda Gaziantep mutfağının tanıtılacağı restoran olarak da görev yapacak. Ayrıca Gaziantep mutfağını ve kültürel değerlerini yansıtacak konakta yerel el sanatlarının sergi ve satışı da yapılacak" şeklinde konuştu.

Konağın 8 oda ve 28 yatak kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Demir, konakta ayrıca 1'er restoran, konuk ve toplantı salonları bulunduğunu, aylık 4 bin 500 YTL bedelle konağı butik otel ve restoran olarak kullanmak üzere kiralayan işletmeciye teslim ettiklerini kaydetti.

Dayı Ahmet Ağa Konağı’nın açılış törenine Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ünsal Göksen, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ile davetliler katıldı. Tören sonunda konağın restorasyonuna katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 13:25:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?