5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Dayı Ahmet Ağa Konağı'na restorasyon

Gaziantep'in tarihi konaklarından Dayı Ahmet Ağa Konağı, GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı kapsamında restore ediliyor. Restorasyon giderlerinin tamamı, AB hibe kaynaklarından faydalanılarak karşılanacak. 

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile Gaziantep Valiliği tarafından yürütülen proje, 18 ayda tamamlanacak. Projeyi, Antep Harbi'nde kumandanlık yapan Dayı Ahmet Ağa'nın isminin yaşatılması ve tarihi yapıların gelecek nesillere kazandırılması için başlattıklarını belirten Vali Süleyman Kamçı, gelecek yıllarda 30 tarihi Antep evini restore ettirerek, butik otel konumunda turizmin hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi. İl Özel İdaresi'nin restore ettirdiği Dayı Ahmet Ağa Konağı'ndaki çalışmaları yerinde izleyen Vali Kamçı, önemli bir kültür mirası olan Antep evlerinin çok iyi korunması, restore ettirilerek turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti. Kamçı, ''Gelecek yıllarda, 30 tarihi Antep evini restore ettirip, butik otel olarak turizmin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bunun için ilk çalışmayı Dayı Ahmet Ağa Konağı'nda başlattık. Gaziantep gelecek 10 yılda turizm gelirini mutlaka ikiye katlamalı, bunun için altyapı iyi hazırlanmalıdır" dedi. 

Dayı Ahmet Ağa Konağı'nda yürütülen çalışmaya ilişkin bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir ise tarihi yapıyı AB'den sağladıkları destekle restore ettirdiklerini söyledi. Restorasyon ihalesinin bedelinin 547 bin Euro olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi: 

"İhalenin ardından konağın restorasyonuna başlandı. Çalışma, 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak. Proje için AB, GAP Bölgesinde Kültürel Mirası Geliştirme Programı'ndan 650 bin Euro hibe destek aldık. İl Özel İdaresi olarak da proje için 190 bin Euro ayırdık." 

Vali Kamçı'nın Dayı Ahmet Ağa Konağı'ndaki incelemelerine, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer ile Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de katıldı. 
İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2006 Salı 11:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?