4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Demir parmaklık ardındaki yaşam

Gaziantep’in İslahiye İlçesi'nde oturan zihinsel engelli 26 yaşındaki Necibe Yüksel, yıllardır kapalı tutulduğu, demir parmaklıklı hücreyi andıran, küçük bir penceresi bulunan odada yaşam sürüyor.

13 yaşındayken damdan düşüp beyin travması geçiren Necibe Yüksel, doktora götürülmek yerine ailesince ilkel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılınca, sağlığını yitirdi. Bir süre sonra dengesiz hareketler yapmaya başlayıp, çevresine zarar veren Yüksel, bu şekilde ailesinin kontrolü altında, yarı özgür şekilde yaşamını sürdürdü. Durumu giderek kötüleşip, çevresindeki insanlara karşı saldırgan tavırları ve zarar vermeye başlaması üzerine, evlerinin çatısındaki küçük odaya konulan Yüksel’in buradan çıkmaması için küçük pencere de demirlendi ve bu odada yaşamaya mahkum edildi.

AİLESİ KATLEDİLDİ

Yüksel ailesi, kızları Necibe’nin sağlık sorunları nedeniyle sıkıntılı günler yaşarken, bu kez evli kızları 28 yaşındaki Saniye Yalçın’ın aile sorunlarıyla da karşı karşıya kaldı. Saniye Yalçın, eşi Hüseyin’le yaşadığı sorun nedeniyle babaevine döndü. Yaklaşık 6 yıl önce Yüksel Ailesi’nin evi kızları Saniye’nin aralarında anlaşmazlık bulunan eşi Hüseyin ve polis ağabeyi Murat Yalçın tarafından basıldı.

Silahlı baskında 59 yaşındaki baba Musa, 43 yaşındaki anne Kezban Yüksel, çocukları Saniye Yalçın, 15 yaşındaki İbrahim Yüksel ve 3 yaşındaki Barış Yüksel yaşamını yitirdi. Katliamdan Necibe Yüksel evin damında, ağabeyi Ökkeş Yüksel ise dışarıda olduğu için kurtuldu.

ODAYA HAPİS

Bu olay sonrası kendisine düzenli bakacak kimsesi kalmayan Necibe Yüksel, odasından hiç çıkarılmadan pencereleri demir parmaklıklı odada yaşamını sürdürmeye başladı. Hurdacılık yapan, 32 yaşındaki ağabeyi Ökkeş Yüksel, kız kardeşini maddi olanaksızlık nedeniyle tedavi ettiremediklerini, sık sık evden kaçtığı, çevreye zarar verdiği için de hapis yaşama mahkum etmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Kendisi çalışmak zorunda olduğu için kız kardeşiyle ilgilenemediğini anlatan Ökkeş Yüksel, “Kardeşim çevresinin yanı sıra kendisine de zarar veriyor. Bir kez tek başına kaldığı zaman kendisini yaktı. Son anda kurtardık. O nedenle kaldığı yerde soba bile kuramıyoruz. Dışarı çıktığında çocukları dövüyor, eşyaları kırıp döküyor. Günübirlik bulduğum işlerde çalışıyorum, düzenli bir işim de yok. Kızkardeşimin tedavi imkanı var ise tedavi edilmesini, devletin bize sahip çıkmasını istiyorum” dedi.

Komşuları da, Necibe Yüksel’in geceleri bağırıp, köpek gibi ses çıkardığını, sesi ve gürültüsü nedeniyle geceleri gözlerine uyku girmediğini belirterek, “Hatta evimizi bile satmayı düşündük. Ancak, almaya gelen insanlar Necibe’nin gürültüsünü duyunca vazgeçip gitti. Devlet büyüklerimiz bu insana sahip çıksın” diye konuştu.
Hürriyet İnternet / DHA / İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 12:27:52
Güncelleme :8 Mart 2007 Perşembe 14:37:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?