6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Diş hekimleri günü açıklaması

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin temellerinin 22 Kasım 1908'de atıldığını ve 1996 yılında da bu tarihin “Diş Hekimleri Günü ” olarak kabul edildiğini bildirdi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekilen bugünde özellikle çocukluk çağından itibaren verilecek eğitimlerle gelişecek olan bu alışkanlığın yeni nesillere kazandırabilmesi için ailelere ve topluma düşen görevler hususunda halkın dikkatinin çekilmeye çalışıldığını belirtti. Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tespitlerine göre, diş ve dişeti rahatsızlıklarının yaygınlığı ve tekrarlanma oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olup diş ve dişeti rahatsızlıkları 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda ise 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğu saptanmıştır. Yine diş ve diş eti hastalıkları bademcik iltihabı, romatizma, solunum sistemi ve kalp hastalıklarıyla sindirim sorunlarına yol açtığı bilimsel kanıtlanmıştır. Aynı zamanda sağlıksız diş ve diş etleri estetik sorun oluşturduğundan insan psikolojisini de olumsuz etkiler."

Yıldırım, diş ve dişeti hastalıklarının aynı zamanda önlenebilir hastalıklar grubunda olması sebebiyle yeterli ve yaygın koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla önem verilmesi gerektirdiğini kaydettiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Altı ayda bir düzenli olarak diş hekimlerine kontrol amaçlı gitmeli, ayrıca dengeli ve düzenli beslenme, hazır gıda ve fast-food yiyeceklerden uzak durmalıdır. Toplumun yüzde 96'sını etkileyen diş ve diş eti hastalıklarının oluşumunu önlemek önce anne babalara daha sonra da tüm diş hekimlerine düşmektedir. Bugün dolayısıyla tüm diş hekimlerinin Diş Hekimleri Gününü kutlarım."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 16:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?