6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Doğa ile uzlaşalım çağrısı'

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, doğanın acımasızca ve hunharca katledildiğini belirterek, bu yıl hem 30 Ağustos , hem de 1 Eylül günleri için kurum ve kuruluşlara önemli bir çağrıda bulundu.

ÇETKODER'in 30 Ağustos Zafer Bayramı ile 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yeni bir çalışma başlattığını ifade eden Göktaş, “Doğayı acımasızca ve hunharca katlediyoruz. Adeta talan ediyoruz. Topyekün bu işi yapıyoruz. Yapanlara seyirci kalıyoruz. Ses çıkartanlara, karşı duranlara kötü muamele yapıyoruz. Bakın doğa er geç kendinden alınanı geri alacaktır. O şekil, yada bu şekil geri alacaktır. Ormanları acımasızca yakıyoruz. Talanına göz yumuyoruz. Denizleri doldurup kıyıyı işgal ediyoruz. Talan ediyoruz ve olaylara göz yumuyoruz. Sazlıkların içine ev yapıyor, bina inşa ediyoruz. Derelerin çayların kenarlarına içlerine inşaat izni veriyoruz. Oysa ki, buraların gerçek sahibi doğada yaşayan canlılardır. Sadece biz insanların değil, hayvanların da yaşam hakkı var. Ve biz bu hakkı ellerinden alıyoruz. Bakın orman yangınlarının en büyük mağduru orada yaşayan hayvanlar. Kuşlar, köpekler, tırtıllar, sincaplar, tavşanlar, aklınıza gelecek tüm hayvanlar mağdur oldular. Geleceğimiz yok ediliyor. Yaşama sahip çıkmıyoruz. Adeta yaşamı yok ediyoruz” dedi.

Doğa'nın yaşama hakkının elinden alınmaması gerektiğini belirten Göktaş, “Doğanın bilinçsizce ve şuursuzca yok edilmesinden dolayı, hayvanlar yurtsuz barksız kaldılar. Onların yaşama hakkını ellerinden acımasızca alıyoruz. Bakın önümüzde çok önemli iki gün var. Birisi 30 Ağustos Zafer Bayramı, diğeri 1 Eylül Dünya Barış Günü. Gelin bu iki günü yaşam adına, doğa adına, yanan giden ormanlarımız adına, tüm canlılar adına bu yıl birleştirip, doğa ile uzlaşmak, mutabakat sağlamak ve barışmak adına, ağaçlandırma yapalım. Göstermelik ağaçlar değil. Yanan ormanları yeniden yeşillendirelim. Ülke genelinde boş olan her araziye ağaç dikelim, çevremizi, dağlarımızı, ovalarımızı yeniden yeşertelim ve bu yaptıklarımızı koruyabilmek içinde çok acil yasalar çıkartalım. Gelin milli bir seferberlik başlatalım. Kamu kurum ve kuruluşları ile. Sivil toplum örgütleri ile. Çevreci kuruluşları ile. Mesleki ve sanayi teşekkülleri ile, tüm insanlarımızla el ele verelim bu yeşillendirme ve ağaçlandırmayı vakit dahada geç olmadan başlatalım” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 12:10:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?