4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Doğu ve Güneydoğunun kalkınması

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, Gaziantep'in, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için örnek bir model oluşturduğunu söyledi.

Erturhan, yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in ilk yıllarında küçük bir Anadolu kenti olan Gaziantep'in günümüzde dünyanın 125 ülkesine yıllık 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye'nin en modern ve çağdaş kentlerinden birisi haline geldiğini belirtti. Gaziantep'in bugünkü seviyesine elli yılda geldiğini kaydeden Erturhan, "Bunun da iki temel dayanağı vardır. Bunlardan birincisi kendi yöresine ve yaşadığı ve doğduğu topraklara yatırım yapmak ve diğer ikinci temel dayanağı ise eğitimli ve eğitimini yurt içi ve yurt dışında tamamlayan gençlerin kendi doğduğu ve büyüdüğü yöreye gelip tüm vizyonunu kendi kenti için kullanmasıdır" dedi.

Günümüzde Doğu ve Güneydoğu kentlerinde doğmuş büyümüş, fakat tüm yatırımlarını İstanbul, Ankara, İzmir gibi Batı illerine yapan işadamları olduğunun altını çizen Erturhan, şunları söyledi:

"Bu işadamlarımıza bölge kalkınması için çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Devlet tarafından bilimsel esas ve kriterlere göre belirlenecek olan sektörel özendirme ve yönlendirme tedbirleri ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerimize kalkınma potansiyeli kazandırılması mümkündür. Hakkari'den başlayarak yıllık sistematik bir plan dahilinde özellikle GAP projesi kapsamında modern tarım ve hayvancılık alanında ve emek yoğun sanayi sektörlerini içine alacak yatırımların kamu ve özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilmesi ile önümüzdeki 5-10 yıl içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu refah seviyesinin Batı bölgelerimiz seviyelerine getirilmesi mümkündür."
Erturhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Boşa geçen 25 yıl ve harcanan 100 milyar dolar civarında ulusal kaynağımız düşünüldüğünde; önümüzdeki 5-10 yıl içinde kamu ve özel sektör işbirliği içinde yapılacak yatırımlar, bölge halkı ve girişimcisi için bir öncü ve motivasyon kaynağı olacağı ve bugünkü sosyal ve ekonomik sorunların çözümü için uygun bir reçete olduğu görüşündeyiz. Gaziantep, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkınması için örnek bir modeldir. Gaziantep, gelişmiş sanayisi ve modern kent görünümü ile sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya değil tüm Türkiye'ye örnek gösterilecek bir kenttir."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 13:46:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?