6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Dora-2 için start verildi

Ana faaliyet alanı inşaat sektörü olan MB Holding, 2006 yılında Aydın'da başlattığı jeotermal yatırımının kapasitesini iki katına çıkarmaya hazırlanıyor.

"Başarı En Büyük Mutluluktur" felsefesiyle hareket eden Gaziantep merkezli MB Holding, yatırım atağını sürdürüyor. 1963 yılında inşaat sektörüyle başlayan, tekstil, tarım, teknik tekstil ve inşaat malzemeleri sektöründe yatırımlarıyla devam eden grup; enerji yatırımlarıyla büyümesine devam ediyor. Aydın'da jeotermalden enerji elde eden holding, üretim kapasitesini iki katına çıkarmak için çalışmalara başladı.

MB Holding, inşaat, tekstil ve inşaat malzemesi sektörlerinin yanı sıra enerji sektörüne de yatırım yaptı. 1976 yılında Aydın'da jeotermal enerjinin entegre olarak değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Ege Enerji'yi faaliyete geçiren MB Holding, Ege Enerji'yi tamamlayıcı olarak 1999 yılında yine Aydın'da jeotermal akışkandan, çevre dostu ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimini sağlamak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.'yi kurdu.

2006 yılı Mayıs ayında ise Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santrali olan Aydın Salavatlı Jeotermal Sahası'ndaki 8.5 MWe kapasitesindeki Dora-1'in üretime geçmesi ile Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. fiilen hayata geçti. Bununla beraber, Aydın bölgesinde tarım ve seracılık sektörü de gelişmeye başladı. MB Holding bünyesindeki Mege A.Ş, Dora-1 santralinin bulunduğu saha üzerinde ikinci bir yatırımla jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretimi kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor. MB Holding, enerji yatırımlarının bütünleyicisi bir yatırım olarak da "Jeotermal Enerji ile Isıtılan Organize Sera Bölgeleri" kurmayı da hedefliyor.

MB Holding A.Ş. bünyesinde 1999 yılında kurulmuş olan Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. Mayıs 2006'da faaliyete geçmiş olan 8,5 MWe kapasitesindeki DORA - 1 Jeotermal Enerji Santrali Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralinin devamı olan 10 MWe kapasitedeki DORA - 2 jeotermal enerji santrali yatırımına fiilen başlamış bulunmaktadır. 2 yılı aşkın süredir büyük bir başarı ile kesintisiz olarak elektrik üreten DORA-1 Jeotermal Enerji Santrali'nin devamı niteliğindeki DORA-2 Jeotermal Enerji Santrali jeotermal enerji sektörü için büyük anlam ve önem ifade etmektedir.

Bu konunun önemini vurgulayan MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, "MB Holding'in jeotermal alanında ikinci bir yatırama girmesi sektörü dikkatle izleyen çevrelerce çok olumlu bir gelişme olarak görülmektedir. DORA - 2 yatırımı ile birlikte Türkiye'de jeotermal'e olan güven artmıştır" dedi.

Aynı zamanda Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı olan Balat, 2. yatırım paketi ile mevcut jeotermal saha potansiyeli geliştirilerek ülke ekonomisine yeni bir dinamizm kazandırma, enerji üretimi sırasında açığa çıkan hava kirliliğini azaltma ve alternatif bir enerji kaynağı olan jeotermal enerjiyi kullanarak petrol ve doğalgaz için harcanan döviz çıktılarını azaltma gibi hedeflerinin olduğunu belirtti. Her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de, özellikle de jeotermal enerji, yatırım öncesi ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimin şart olduğunu kaydeden Balat, şimdiye kadarki araştırmalarının ve ortadaki başarılı örneğin 2. yatırım konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etti. Ancak bu noktada Türkiye'de bir çok aceleye getirilmiş başarısız proje örneklerinin de bulunduğunu belirten Balat, yatırım konusunda ne kadar titiz olunması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Türkiye'de yatırım yapmanın zorluklarından ve risklerinde de bahseden Balat, risklerin sadece ekonomik olmadığını, aynı zamanda doğal kaynak kullanımı ve tahsisi konularında bilinç eksikliğinin ciddi sermaye gerektiren bu yatırımlar için büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Doğal kaynakların tahsisi sırasında yatırımcı firmaların dikkatle seçilmesi gerekliliğine dikkat çeken Balat, "Her isteyen her istediği kaynağa sadece maddi güç ile sahip olursa bu durumdan hem yatırımcı firma hem diğer yatırımcı firmalar hem de devlet ve dolayısıyla halk zararlı çıkar" dedi.

2010 yılı Ocak ayında üretime başlaması planlanan DORA - 2 Jeotermal Enerji Santrali ile ilgili kuyu ve sondaj işlemleri devam ederken makine ekipman ile ilgili anlaşmaların tamamlandığı belirtildi. Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.'nin inşaat ile beraber MB Holding'in lokomotif sektörleri olacağını belirten Balat, enerji sektöründe başarılı projelere imza atmaktan duydukları gururun çok büyük olduğunu kaydetti. Balat, enerji sektöründeki yatırımlarını büyüterek devam ettirmeyi planlayan MB Holding'in açığa çıkan enerjiyi entegre olarak ısıtmacılık, kurutma, tarım alanlarında da kullanılabilmesi için çalışmalarının devam ettiğini ve yakın zamanda bu alanlarda da fiilen yatırıma geçileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 11:18:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?