6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Dülük'te kazı çalışmaları sürüyor

Gaziantep'in en eski antik kentlerinden biri olan Dülük Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları, bu yıl da Şehitkamil Belediyesi'nin katkılarıyla sürdürülüyor.

Dünyanın ilk tapınağının bulunduğu belirlenen bölgede 13 yıldan beri sürdürülen kazı çalışmalarına destek veren Şehitkamil Belediyesi, tarihi bir kentin günışığına çıkarılmasına yardımcı oluyor. Alman bilim adamlarıyla birlikte tarihi kenti Türk ve dünya kültür mirasına kazandırmaya çalışan Belediye Başkanı Özkarslı, Dülük Antik Kenti'nin kısa zamanda tüm dünyaya ismini duyuracağını söyledi. Bu bölgedeki kazı çalışmalarına destek vererek önemli bir projeye imza attıklarını belirten Özkarslı, "Gaziantep tarihi dokusuyla zaten önemli tarihi bir kent. Zeugma ve diğer bölgelerde yapılan kazılar bölge kültür turizmine önemli canlılık kazandırdı. Dülük Antik Kenti'nin önce ilimize, sonra da ülkemiz turizmine önemli faydası olacaktır. Dülük Antik Kenti, turizmin cazibe merkezi haline gelecektir" dedi.

Almanya Münster Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında yapılan kazı çalışmalarını yakından takip eden Özkarslı, "Prof. Dr. Engelbert Winter, ekibiyle beraber 13 yıldan beri her yaz kazı çalışmaları için Gaziantep'e geliyor. Emlak vergisinden elde ettiğimiz gelirin yüzde 10'unu kültür payı olarak ayırıyoruz. Bu gelirle tarihi çalışmalara sponsor oluyoruz. Bu çalışmalar emlak vergisinden elde ettiğimiz kültür payı ile yapılıyor. Bu yıl yapılan çalışmalarda bu bölgenin tapınak olarak kullanıldığı anlaşıldı. 20 metre yüksekliğinde tapınakların olduğu ortaya çıktı. Emekler boşa gitmiyor. Dülük Antik Kenti'nin dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğu ortaya çıkıyor. Zeugma, Tilmen, Dülük ve şehirdeki diğer tarihi çalışmaların Gaziantep'i kültür merkezi haline getireceğine inanıyoruz. Tarih ve kültür turizmine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Gaziantep artık sanayinin yanında tarih ve kültür turizminin de olduğu bir şehir haline gelecektir" diye konuştu.

Kazı çalışmalarını değerlendiren Almanya Münster Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter ise, "Burası Roma döneminden kalan çok büyük öneme sahip bir tapınaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki en önemli kalıntılardan birisi. Burasının diğer antik kentlerden farkı, buraya insanların Tanrı için gelmiş olması. Günlük yaşamda kullanılmayan, adak adamak için gelinen bir tapınak burası. Bu sene çok başarılı bir çalışma gerçekleştirdik. Bina parçaları bulundu. Bu bina parçaları bu tapınağın ne kadar büyük ve önemli olduğunu gösterdi. Yaklaşık 450 tane küçük parça bulduk. Hepsi devrim çağına ait parçalar. Sikke, mühür ve boncuk gibi birçok buluntu var. Şu an bu buluntular restore ediliyor. Bu parçaları yakında müzede sergileyebileceğimizi umuyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 17:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?