6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Dünya Koah günü etkinlikleri

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, Gaziantep-Kilis Tabip Odası ve Türk Toraks Derneği tarafından, Dünya Koah Günü dolayısıyla toplantı düzenledi.

Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ercan Genco ve Türk Toraks Derneği ile Dünya Koah Günü'nün il temsilcisi Yrd. Dç. Dr. Nazan Bayram katıldı. Toplantıda konuşan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, "Bizim amacımız halkın kendi sağlığı konusunda bilinçlendirilmesidir. Bu konuda elimizden gelen çabayı sarfediyoruz. Bir taraftan halkın bu konuda bilincini arttırmak, bir taraftan da akciğer hastalığına yakalanmış olanların tedavisini günün tıbbi koşullarının en uygun haliyle tedavi etmek. Halkın bu konuda sağlık bilincini uyandırmak ve aynı zamanda hasta olan kişilerin tedavisini üstlenmek bizim görevimiz. Şehrimizde yaşayan insanlardan akciğer hastalığına yakalanmamaları hususunda yeterli sağlık bilincine ulaşmaları için, hocalarımızın direktifleri doğrultusunda hareket etmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ercan Genco ise, "Hava kirliliğini her yıl yoğun bir şekilde tartışıyoruz. Halkımızı bilgilendirmek için paneller ve etkinlikler düzenliyoruz. Hava kirliliği akciğer hastalıkları açısından son derece önemli. Gaziantep çok güzel bir kent ama hava kalitesi yönünden çok iyi konumda değil. Halen Türkiye'de en kirli 10 il arasında. Bu kirlilik Koah gibi akciğer hastalıklarına yol açıyor. Bir yandan da hava kirliliğinin yoğun olduğu kış aylarında akciğer hastalarını daha çok etkiliyor. Polikliniğe ve acile daha sık başvuruyorlar. Belli dönemlerde ilimizdeki hava kalitesi daha çok bozuluyor. Doğalgaz can simidi gibi ama doğalgazın ötesinde de önlemler almamız gerekiyor. Bazı yerleşim bölgelerinde doğalgazı uygulama konusunda sıkıntılar var. Hava kirliliği bir bütün olarak ele alınarak sorunun üzerine gidilmesi gerek. Alınacak önlemlerin yanı sıra vatandaşların bilinçlendirilmesi de çok önemli. Kentin konut ve nüfus yoğunluğunun çok iyi planlanması gerek" şeklinde konuştu.

Dünya Koah Günü İl Temsilcisi Yrd. Dç. Dr. Nazan Bayram da, dünyada en sık görülen ölüm nedenleri içinde 4. sırada yer alan akciğer hastalığına karşı duyarlılığın arttırılmasını amaçlayan Dünya Koah Günü'nün her yıl gerçekleştirilen küresel bir etkinlik olduğunu söyledi. Bayram, "Sağlık Bakanlığı ve Pratisyen Hekimlik Derneği'nin katkılarıyla Türk Toraks Derneği tarafından Türkiye'nin 33 ilinde Dünya Koah Günü etkinlikleri yapılacak. Bu etkinlikler çerçevesinde ilimizde de 19 Kasım Çarşamba günü hasta eğitimi toplantısı düzenlenecek. Etkinliklerimizde, Koah hastalığı, örgütümüz ve 'Nefesiniz daralıyorsa, çaresiz değilsiniz' kampanyasıyla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 18:12:56
Güncelleme :17 Kasım 2008 Pazartesi 18:14:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?