6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Dünya tütünsüzlük günü

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım,Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye'de tütün kullanım alışkanlığı nedeniyle kansere bağlı ölümler artıyor" dedi.


Yıldırım, Dünya Tütünsüzlük Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tütün ürünlerinin tüketilmesi yaygın bir alışkanlık ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olmuştur. Bu ürünlerin tüketilmesi, kullananların yanı sıra pasif olarak tütün dumanına maruz kalanları da etkiliyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin günlük hayatta tütün ürünü tüketen yetişkinlerle bir arada bulunmaları ve onlara özenmeleri, gelecek nesillerin sağlığını da tehdit eder durumda. Sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri ayrıntılı olarak anlatılarak okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak birinci amacımız" dedi.
Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara kullandığını ifade eden Yıldırım, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğini ve Türkiye'de 2020 yılında sigaraya bağlı kanser vakalarında yüzde 24 artış yaşanacağının tahmin edildiğini kaydetti. Açıklamasında, alışkanlıkların değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin de artacağını belirten Yıldırım, şu ifadelere yer verdi:


"Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer alıyor. 2006 yılında gerçekleştirilen aile yapısı araştırmasına göre Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33,4'ü sigara kullanıyor. Bu oran erkeklerde yüzde 50,6 iken kadınlarda sigara kullanım oranı yüzde 16,62 olarak belirlendi. Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak amacıyla 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe konulmuş, 5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 19 Ocak 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış olup, 19 Mayıs 2008 tarihi itibariyle bazı maddelerinin uygulanmasına başlandı. İlimizde vatandaşlarımızın bu konuda yüksek bir duyarlılığa sahip olduğu, tütün bağımlılığı olsun olmasın, tütün ürünlerinin kullanımı konusunda yürütülen mücadeleyi samimiyetle desteklediği görülüyor."

..
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 16:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?