6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Efiloğlu'ndan ek ders açıklaması

Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetici ve öğretmenlere ait ek ders ücret yönetmeliğinde bir çok yanlışlık ve çalışma huzurunu bozucu uygulamalar bulunduğunu savundu. 

Efiloğlu, yaptığı .asın açıklamasında, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin haftalık 18 saat, genel bilgi ve meslek dersi 15 saat, atölye ve laboratuar dersi öğretmenlerinin 20 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğundaki farklılığın sebebini anlamanın mümkün olmadığını belirtti. 

Efiloğlu, "Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür, müdür yardımcılarının haftada 6 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğunun uygulaması eğitim ve öğretim açısından tam bir faciadır. Örgün eğitim kurumlarında branş öğretmenlerine sınıf ve sosyal kulüp rehber öğretmenliği karşılığında haftada 2'şer saat ücret ödenmektedir. Fakat aynı öğretmenin hem sosyal Kulüp rehber öğretmenliği, hem de sınıf öğretmenliği yapması durumunda 4 saat ödeme yapılması gerekirken sadece bir çalışmaya ödeme yapılması çalışma ortamını zedelemektedir. Ayrıca sınıf öğretmenlerine bu sayılan ödemeler de yapılmamaktadır. Bu da sınıf öğretmenleri açısından çalışma motivasyonunu bozmaktadır" dedi. 

Bakanlıkça veya Valiliklerce düzenlenen hizmet içi eğitim faaliyetlerinde sadece kursu veren öğretmene ücret ödenmekte olduğunu kaydeden Efiloğlu, şunları söyledi:
"Ancak kursta görevlendirilen eğitim merkezi yöneticisi, kurs müdürü kursun tüm faaliyetinden sorumlu olmasına ve her türlü eğitim ortamının sağlanmasında görev almasına karşın ücret verilmemesi bu görevi ifa eden kişilerce angarya olarak algılanmasına neden olmakta kursun amacına ulaşmasında karşımıza engel olarak çıkmaktadır. Ek ders ücret yönetmeliğinin temelini oluşturan fiilen ders yapma ve yönetim görevi anlayışının hiçbirine girmeyen rehber öğretmenlere haftada 18 saat ücret ödenmesi ve buna karşı olmamamıza karşın, haftada 30 saat derse giren görme, işitme, zihin engelli ve sınıf öğretmenlerine 15 saat ücret ödenmesi tutarsızlıktır. Okul öncesi, Anadolu, Sosyal Bilimler, Fen, Spor Liseleri müdürlerine haftada 25, müdür yardımcılarına 20 saat üzerinden, ilköğretim ve ortaöğretime bağlı genel liselerin müdürlerine 20, müdür yardımcılarına 18 saat üzerinden ücret ödenmesinin eşit işe eşit ücret anlayışına tamamen zıt bir uygulamadır. İlköğretim müfettişleri, Milli Eğitim Müdürleri, şube müdürleri yetki ve üzerlerindeki sorumluluk oranlarına bakılmaksızın haftada 18 saat ücret ödenirken örneğin bir mesleki eğitim merkezi yöneticisi 30 saate kadar ücret verilmesi eğitim açısından tam bir çıkmazdır." 

Efiloğlu, başka bir göreve görevlendirilen öğretmenin görevlendirildiği birimin ücreti ile değil kadrosunun bulunduğu kurumdaki ücreti ile ücretlendirilmesinin de aynı işi yapan personeller arasında huzursuzluğa sebep olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yabancı dil öğretmenleri tarafından yapılan diploma denklik işlemleri karşılığında 5 denklik işlemi karşılığında 1 saat ücretlendirilmekte sınav komisyon üyeliği ile karşılaştırıldığında oldukça adaletsizce olduğu görülmektedir. Haftalık ek ders ücretlendirmeleri yapılırken değerlendirme hafta sonlarında değerlendirildiğinden haftada 1 gün derse gelmeme sebebi ne olursa olsun giremediği zaman 7 saat ücreti kesilmekte, bu da haftanın yarısında çalışmadığı anlamına gelmektedir. Bu uygulama ciddi bir yanlış ve haksızlıktır. Bakanlık veya valiliklerce, öğrencilerin sınav haftasında izinli sayıldıkları dönemlerde okullarda bulunan öğretmenlerin izinli öğrencilerden dolayı ücretinin ödenmemesi, derslerine branş öğretmenleri giren sınıf öğretmenleri ile kıyaslandığında tezatlık teşkil etmektedir. İşte bu ve benzeri tezatlık teşkil eden, uygulama birliğinden uzak yönetici ve öğretmenlerin ek ders saatlerine ilişkin uygulamaya bakanlığımıza bağlı Personel Genel Müdürlüğümüzün acilen yeniden düzenleme getirmesi gerekmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 13:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?