6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Eğitimde Verimsizliğin Nedenleri

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Gaziantep'te Eğitimde Verimsizliğin Nedenleri Araştırması' sonuçları açıklandı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda 'Gaziantep'te Eğitimde Verimsizliğin Nedenleri Araştırması' hakkında geniş bilgiler verildi. Toplantıya MPM Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, Şahinbey İlçe Kaymakamı Ali Çınar, Şehitkamil İlçe Kaymakamı Ferudun Cemal Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Tokay Gedikoğlu, Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş Genel Müdür Yardımcısı İlker Helvacı, okul idarecileri ve kent konseyi üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, eğitim ve öğretimin feda edilemeyecek kadar önemli olduğunu ve amaçlarının faydalı, problemleri kendi çözebilen bireyler yetiştirmek olduğunu belirtti. Şişman, ''Hata yapmak gibi bir lüksümüz yok. Yaratılışta herkes günahsız yaratılmıştır. Kişileri toplum şekillendirir. Bunda da herkesin sorumluluğu bulunmakta ve çocuklarımızı hayata hazırlamak konusunda hepimizin üzerine yükümlülükler düşmektedir. Gaziantep'in eğitim başarı sıralamasında 50. 60. sıralarda bulunması bir makus talih hali değildir. Bizler başarıyı yakalamakla yükümlüyüz. Değişim ve gelişimin statik olarak yakalanması mümkün değildir. Ben çocuklarımızdan 'Bilginin hırsızı olun' derken daha güzel ve yeni bilgilerin öğrenilmesi konusunda çaba sarfetmelerini istiyorum'' dedi.

Araştırmanın yapılış amacı hakkında bilgi veren MPM Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban da, Gaziantep'te 12'si ilkokul, 12'si lise olmak üzere 24 okulda eğitimde yaşanan başarısızlığın sebeplerini araştırdıklarını ve bu çerçevede öğrenci, veli ve okul yöneticilerinin düşüncelerinden faydalandıklarını söyledi.

Balaban, ''24 okulda yaklaşık 40 çevrenin katılımı ile bir çalışma yapılmıştır. Bu rapordaki amacımız Gaziantep'teki eğitim seviyesinin düşük olmasının nedenlerini, başarılı ve başarısız okullardaki öğrenci, veli ve idareciler açısından ortaya koymak ve öğrencilerin başarısızlık nedenlerini tespit ederek çözüm yollarını geliştirmektir'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mustafa Balaban, 'Gaziantep'te Eğitimde Verimsizliğin Nedenleri Araştırması' sonrasında ortaya çıkan sonuçları açıkladı. Başarısızlık raporuna göre; il içerisindeki hizmet veren okulların fiziki açıdan öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verme konusunda yetersiz olduğu, trafiğin yoğun olduğu yerlere yakın olan okullarda gürültü nedeniyle sıkıntı yaşandığı, öğretmen ve idarecilerin elde ettiği kazançların kendilerini geliştirme yönünden yetersiz olduğu, öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenemediği, öğretmenler, idareciler ve öğrenciler arasında iletişim problemi olduğu, özellikle başarısız olan okullardaki öğrencilerin hem çalıştığı hem de öğrenim gördüğü, öğrencilerin hayatı planlama konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı, öğrencilerin sosyal faaliyetlerinde faydalı bir çevre ile iletişim halinde olmadığı, öğrencilerin ekonomik durumlarının da başarı oranlarını etkilediği tespit edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 18:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?