6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Ek ödeme zammı uyarısı

TBMM'de yasalaşan ve yaklaşık 1 milyon 500 bin memura ek ödeme zammı getiren düzenleme hakkında görüşlerini dile getiren Memur Sen Gaziantep İl Başkanı Ahmet Tahiroğlu, "Niyet güzel ama uygulama yanlış" dedi.

Yasayla aynı işi yapan kamu personeli arasındaki ücret farklılığı giderilerek, "eşit işe eşit ücret" uygulamasına geçileceğinin öne sürüldüğünü ifade eden Tahiroğlu, TBMM'den geçen yasada aynı işi yapanlar arasındaki ücret farkının nasıl kapatılacağının net olmadığını, belirsizliğin devam ettiğini kaydetti.

AB ülkelerinde sosyal partnerlerin görüşlerine büyük önem verildiğini ancak Türkiye'de memurlarla ilgili kararlar alınırken üçlü diyaloğun ihmal edildiğini belirten Tahiroğlu, "Ek ödemeyle ilgili yasal düzenlemenin hem teklif hem de yasalaşma aşamasında, çalışanların temsilcilerinin görüşüne başvurulmamıştır" dedi.

Yasayla geçmiş yıllarda verilen sözler ve atılan imzaların işlevsiz hale getirildiğini savunan Tahiroğlu, şöyle konuştu:

"2006 yılında 'eşit işe eşit ücret' prensibiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin memura 450 YTL'lik denge tazminatı kararlaştırılmıştır. Bu planın 2009 itibarıyla tamamlanması hedeflenmişti. Şu an itibarıyla 136 YTL'si verilmiştir. Şimdi kalan 314 YTL'nin ne olacağı belli olmadan adı değiştirilerek ek ödemeye dönüşüyor, Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor, 2011 yılına uzatılıyor. Bu düzenleme 'eşit işe eşit ücret' değil de daha fazla maaş alan bazı memurlara ek ödeme yapabilmek için açılan bir yol ise bunu asla kabul edemeyiz."

Ek ödeme almayan devlet memurlarına ait denge tazminatının kaldırılmasının doğru bir karar olmadığını ifade eden Tahiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni düzenlemeyle 1 Temmuz 2006'dan bu yana bin 850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan ödeme, yerini 'En yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilir' hükmüne bırakacak. Düzenlemeyle halen kendilerine 136 YTL denge tazminatı ödenen kamu personeline 977 YTL'yi geçmemek üzere Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek oranlarda ödeme verilecek. Dolayısıyla bu düzenlemeyle hem 314 YTL'lik memurların kazanılmış hakkı verilmemekte hem de alacakları 3 yıl daha ertelenmektedir."

Geçmişte uygulanan 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5 yıl ve daha fazla görev yapan bütün memurlara görev tazminatı ödenmesi gerekirken sadece daire başkanı ve yukarısına ödendiğini, Danıştay'dan dönünce de düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Tahiroğlu, "Önceden verilen sözler yerine getirilmeli, atılan imzaların gereği yapılmalıdır. 450 YTL'lik denge tazminatının tamamı 2009 sonuna kadar verilmelidir. Ek ödemenin kimlere ne zaman, ne kadar verileceği sosyal taraflarla konuşularak birlikte karara bağlanmalıdır. Ben yaptım oldu mantığı ile hareket etmek yanlıştır. Mutlaka sosyal tarafların görüşleri alınmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 14:04:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?