6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Ekonomik krize farklı bakış

Gaziantep'te yerleşik Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, dünyada yaşanan ekonomik krizin ABD'nin bir oyunu olduğunu iddia etti.

Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Restoranı'nda basın mensupları ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Konukoğlu, ekonomik krizle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. ABD'nin plan ve projelerini kısa vadelerle değil, uzun vadelerle yaptığını kaydeden Konukoğlu, "ABD, plan ve projelerini 3 aylık, 5 yıllık değil, 30 yıllık, 50 yıllık senaryo ile ortaya koyuyor. Bence bu da çok büyük bir senaryo. Bütün devletlerin paraları o hisse senetlerinde yatıyor. 50 kağıtlık senet 30 kağıda düştü, kim kazandı? İki iki daha dört eder, beş yapması için büyük plan yapman lazım. ABD istediği kadar dolar basıyor, ne kadar bastığını soran mı var?" diye konuştu.

Daha önceleri reel sektörün ve emek yoğun sektörlerin elden gittiği yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Konukoğlu, "Biz hep, 'Reel sektör ölüyor, emek yoğun sektörler gidiyor' dedik. Her gelen gemi bir esnafı piyasadan çekti. Piyasalar hep ithal malla doldu. İthal olunca fiyatlar da ucuzladı. Ama fabrikalar kapandı. Bugün her şey ithal, üzerinizdeki gömleğin kol düğmesi bile ithal. Şimdi durum Türkiye'nin lehine oldu. Bunu avantaja çevirirsek, çok devleti geride bırakırız. Kömürde ve birçok sektörde düşüşler yaşanıyor. Bu düşüşler Türkiye'ye henüz yansımadı ama yansıyacak" dedi.

Konukoğlu, hükümetin yurt dışındaki paraları Türkiye'ye davet etmesinin olumsuz bir tarafı bulunmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Yurtdışındaki paralara af gelecek. Ümit ediyorum, inşallah bu paralar Türkiye'ye gelir. Türkiye'nin parası başka yerde niye dursun yani? İtalya bunu yaptı, onlar yaptıysa biz niye yapmayalım? Dolar 1,50 ve 1,75 YTL arasında oynar. Hükümet akıllılık yaptı. Sabit kurda kalsaydık dışarıya para daha çabuk kaçardı. Hisse senedi satan, dolar yükselince zarar etti. Bundan da devletin karı oldu. Parayı götüren zarar etti. Doların 1,50 YTL'nin altına ineceğini zannetmiyorum. Türkiye'deki reel sektör 2009'un altıncı ayından sonra rahatlar. İlk zamanlar ise böyle şaşkınlıklar olur. Ama bundan sonra Türkiye'nin önü açık. Yeter ki kavga olmasın, herkes dostça geçinsin, bankalar da esnafın üstüne fazla gitmesin. Güvenli para Türkiye'ye akacak çünkü gideceği başka yer kalmadı. Türkiye'den giden paralar geri gelecek."

Dolar artışının ihracatçıyı sevindirdiğini dile getiren Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aynı zamanda reel sektörün biraz daha fazla çalışmasına ve kapasiteyi artırmasına yarar. Zaten döviz Türkiye'de düşük gidiyordu. Her şey ithalata dönüşmüştü. Bazı arkadaşlar şunu soruyor: 'Dolar çıktığı zaman biz ne yapacağız?' Doğru, bazı zorluklar olacak. Türkiye'nin öncelikle işsizliği önlemesi lazım. İşsizliği önlersek, dolar bu seviyede kalsa dahi işsiz kalan fazla olmaz. İlk zamanlar kredilerden dolayı zarar görenler olacak. Zaten Türkiye bunu 4-5 seferdir yaşıyor. Şöyle düşünün; büyük bir insan düştüğü zaman kalkamaz ama küçük bir çocuk hemen kalkar. Siz de Türkiye'yi küçük bir çocuk gibi görün. Yatar yatar kalkar. Dünya krizi Türkiye'yi fazla etkilemez. Türkiye'deki insanın durumu belli, alışmış zaten. Dolar bu fiyatlarda olduğu zaman ihracat şansımız artar. Avrupa'daki tüketici ve büyük mağazalar ambara alacakları malları azaltacaklar. Küçük siparişler verecekler, bunun için de altyapı Türkiye'de var. Hindistan ve Pakistan'dan getiremezsiniz. Onun için Türkiye'nin şansı arttı."

Konukoğlu, hükümetin seçim politikası izlemeyeceğini savunarak, "Hükümetin seçim politikası uygulayacağına inanmıyorum. Maliye Bakanı Kemal Bey, kolay kolay kimseye zırnık vermez. Bundan önce de yapmadılar. Hazine çok sıktı. Söylediklerini hep tutturdular. Seçimde büyük bir şey açacaklarına inanmıyorum" şeklinde konuştu.

Son zamanlarda artan terör olaylarının hatırlatılması üzerine ise Konukoğlu, "Biz bu tür olayların olmasını hiç istemedik. Bu tür şeyler insanları üzüyor. Herkes kardeş kardeş geçiniyor. Bu kadar şehidimizin olması, sadece dış devletleri sevindirir. Bizleri birbirimize düşürmek istiyorlar, biz kardeşiz. Türk bayrağı altında, sınırlarımız içerisinde kardeşçe yaşayacağız" dedi.

Konukoğlu, Sanko Holding olarak yatırımlarına ara vermeden devam ettiklerini, atağa geçtikleri enerji sektöründeki 3 projenin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 12:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?