3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

Erdoğan'dan enflasyona ilginç örnekler

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, eskiden 70 Cent’e muhtaç olan Türkiye’nin, şimdi itibarıyla dünyanın gündeminde yer aldığını söyledi. Başbakan Recep Erdoğan, Gaziantep’te Maarif Kavşağı Altgeçidi’nin açılış törenlerine katıldı.

Açılıştan önce halka seslenen Eroğan, Türkiye’nin giderek dünyada itibarı artan bir konuma geldiğini ifade etti. Türkiye’nin eskiden 70 Cent’e muhtaç bir konumda bulunduğunu, ancak şimdi Yeni Türk Lirası üzerinden çıkardığı tahvillerin Avrupa ülkelerinde satın alındığını belirterek şunları söyledi:

"Eskiden 400 bin esnaf kepenk kapatmıştı. Şu anda 64 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Piyasalar hareketli. Piyasada kan var. Eksiklikler var. İdeal olanı yakalamadık ama koşuyoruz. Türkiye’nin YTL üzerinden çıkardığı tahviller Avrupa ülkeleri tarafından satın alınıyor. Artık Türkiye’nin tahviline güven duyuluyor. Oysa eskiden 70 Cent’e muhtaçtık. Aydınlık yarınların, tünelin ucu görünmüştür."

Tüm ülke genelinde toplu konut hamlesi başlattıklarını ve 82 bin konut projesi bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Sadece 2004’de temeli atılan toplu konut sayısı 82 bin. Bunların bir kısmının temeli atıldı. Bir kısmı da teslim edildi. 2005’de atılım sürecek. Halkımızın gecekondularda oturmasını istemiyoruz" dedi.

Erdoğan, yapılan ve yapılmaya başlanacak olan konutlardan 45 ve 55 metre karelik olanlardan hiç imkanı olmayanların yararlanacağını, ayda 100 milyon YTL üzerinden 15 yılda ödeyeceğini ve sadece enflasyon üzerinden artış olacağını kaydetti. 65 ve 72 metre karelik olan konutların da benzer şekilde 200 ve 300 YTL aylık ödemeler halinde bir yılda teslim edileceğini bildirdi.

Üniversite öğrencilerinin burslarının da artırarak 2 yılda 45 milyon liradan 110 milyon liraya yükseltildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Tüm üniversite öğrencilerimize eskiden 45 milyon burs veriliyordu. Şimdi 110 milyon veriyoruz. Farkı görün. 2 yılda buralara geldi. Kitabı ilköğretimde ücretsiz veriyoruz. Bu yıl 1.5 milyon aileye ücretsiz kömür dağıttık. Nasıl oluyor bunlar? Daha önce yolsuzluklara, hortumcuya gidiyordu. Şimdi sahibine gidiyor. Fark bu. Bu süreci böyle devam ettireceğiz" diye konuştu.

Enflasyonun tek haneli rakamlara gerilediğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, daha önce yüzde 70’lerde olan faizlerin de yüzde 17’lere gerilediğini söyleyerek, "Aradaki fark 53. Bu halkın cebinden çıkıyordu. Şimdi halkın cebinde kalıyor" dedi.

3 Kasım 2002 seçimlerinde çay ve simit fiyatının 250 bin lira olduğunu, şimdi de aynı değerden satıldığını ifade eden Erdoğan, asgari ücret üzerinde de kıyaslama yaparak, "5 kişilik bir aile her gün simit yiyip çay içse 300 bin liradan 3 milyon eder. 3 öğün 9 milyon eder. Ayda 270 milyon. 3 Kasım’da asgari ücret 218 milyondu. Şimdi 350 milyon. 3 Kasım’da da çay ile simide yetmiyordu. Ama şimdi arada 80 milyon var. Yani kenara 80 milyon koyar hale geldi" dedi. Bu sözler üzerine "Yetmiyor" seslerini duyan Erdoğan, "Daha iyi noktalara gelecek. Hep beraber el ele vereceğiz. Dayanışma halinde olacağız. Biz size inanıyoruz. Size güveniyoruz. Sizler de bize inanın, güvenin" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 22:01:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?