6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Eski et hali düzenlendi

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2 milyon 100 bin YTL harcanarak restore edilen eski Et Hali'ndeki 73 adet dükkan açık ihale usulü ile satışa sunulacak.

Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, restoresi yapılan Zincirli Bedesten'de (eski Et Hali) basın toplantısı düzenledi. Zincirli Bedesten'in restoresinin 400 günde tamamlandığını ve 2 milyon 100 bin YTL harcama yaptıklarını belirten Güven, "Burası tamamen tahrip edilmişti. Biz aslını bozmadan, orjinalini koruyarak 2 milyon 100 bin YTL harcayarak restore ettik. Burasının Gaziantep'in ticari hayatına canlılık kazandıracağını düşünüyorum. Bedestende bulunan 73 dükkanı 17-18 Kasım tarihlerinde açık ihale usulü ile satışa sunacağız. Burada, kuyumcu, gümüşçü, sedefçi ve bu tür el sanatları satışı yapılacak. Hedefimiz 2009 yılı sonunda restore edilmemiş eser bırakmamaktır" dedi.

Geçen 4 yıl içerisinde 26 eserin restorasyon ve çevre düzenlemesini tamamladıklarını ifade eden Güven, şunları söyledi:

"Bu eserlerin onarımları için 13 milyon 816 bin 374 YTL harcandı. Ayrıca bu eserlerin röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri için de toplam 940 bin 897 YTL harcama yapıldı. Gaziantep merkezde Ağa, İhsanbey, Ömeriye, Kozluca, Boyacı, Kozanlı, Şirvanlı, Karagöz, Şıh Fetullah, Hacı Veli, Nuri Mehmet Paşa camileri, Pişirici Mescidi ve kasteli, Tütün ve Buğday hanı, Hüseyin Paşa Mektebi ve dükkanları ile Zincirli Bedesten'ın onarımları ypapıldı. Ayrıca Mevlevihane Dergahı olarak bilinen eski eserimiz restore edilerek Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi olarak hizmete açıldı. Nizip ilçesinde bulunan Uluyatır Köyü Camii ve Çarşı Camii ile Kilis merkezinde bulunan 7 eserin de restorasyonları yapıldı."

Güven, yaptırılan iş merkezleri ile restorasyonu yapılan eski eser hanlardan elde edilecek yıllık 2 milyon 500 bin YTL kira gelirleri ile toplam kira gelirlerinin 2009 yılı sonunda 5 milyon YTL'ye ulaşmasını hedeflediklerini dile getirerek, "Bölge Müdürlüğümüzce 2009-2010 yıllarında onarına ihtiyacı olman vakıf eski eserlerden Gaziantep ilinde 18, Kilis ilinde 10 olmak üzere toplam 28 eski eserin restorasyonu yapılacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 11:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?