6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Etiyopyalı bakandan GSO'ya ziyaret

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HÜRSİAD) davetlisi olarak Gaziantep'e gelen, Etiyopya Ticaret ve Sanayi Bakanı Girma Biru, Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Malutu Teshome ve Etiyopya Özelleştirme ve KİT Başkanı Beyene Meskel, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret etti.

GSO Toplantı Salonu'nda gerçekleşen ziyarette, heyeti karşılayan GSO Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen, Afrika'nın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu belirtti. Biru ile Gaziantepli sanayicilerin Etiyopya'da yapabileceği çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Özmen, Gaziantepli sanayicilerin bu ülkeyle iyi ilişkiler geliştirerek ticaret hacmini attıracaklarına inandığını kaydetti. Özmen, "Etiyopya, Türkiye için yeni bir ticaret ve ihracat kapısıdır. Bu güne kadar ilişkilerimizi yeteri kadar geliştirememiştik. Bundan sonra bu ilişkilerin artacağını umut ediyorum" dedi.

Etiyopya Ticaret ve Sanayi Bakanı Girma Biru ise, son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdüren ülkesinin Türk yatırımcılara büyük olanaklar sağladığını söyledi. Etiyopya'da enerji ve işçilikte de cazip koşullar olduğunu belirterek, Türk yatırımcıları ülkesine çağırdı. Biru, "Doğu Afrika'nın siyasi ve ekonomik istikrarı en iyi olan ülkesiyiz. Son 5 yılda yüzde 10'nun üzerinde büyüme gösteriyoruz. Ülkemizdeki büyümeye paralel olarak ciddi oranda dış yatırımcı bekliyoruz. Örneğin sadece projeleriyle gelmeleri bizim için yeterli. Başka bir şey istemiyoruz. Projesini getirene proje bedelinin yüzde 70'ne kadar 15 yıl geri ödemeli cazip krediler veriyoruz. Etiyopya'nın en büyük özelliklerinden bir tanesi enerji maliyetlerinin düşük olmasıdır. Kilovat başına maliyeti 5-6 dolar sent dolayındadır. Yatırım yaptıktan sonraki seneler için de bu fiyat sabit kalıyor. Yatırımcı elektrik maliyetlerini sabit tutabiliyor. Yatırımcıları ilgilendiren diğer bir konuda işçi maliyetleri. İşçiler eğitimli, disiplinli ve eğitilebilir niteliktedir. Yabancı yatırımcılar arasında Türkiye'den yatırımcılar da var. Oradaki yatırımcılarla görüşme imkanını iş adamlarımıza sağlayabiliriz. Büyükelçiliğimizden gerekli bilgileri alabilirler. Türk ve Gaziantepli işadamlarının özellikle tarım, inşaat, tekstil ve dericilikle tecrübeli olduğunu biliyoruz. Bu sektörlerde ülkemizde yatırım yapmanızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ziyarette konuşmaların ardından GSO Başkan Yardımcısı Özmen, Etiyopya Ticaret ve Sanayi Bakanı Girma Biru ile Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Malutu Teshome'ye plaket ve çeşitli hediyeler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 14:33:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?