6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Evin bahçesinde kilise mozaiği

Nizip ilçesinde, kent merkezindeki bir evin bahçesinde MS 5. ve 6. yüzyıla ait olduğu tespit edilen kilise taban mozaiği bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Gaziantep İl Jandarma ve Nizip İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan istihbarat çalışması sonucunda, M.A.T. isimli şahsın Menderes Mahallesi Çevik Sokak No 11'deki ikametinde tarihi eser bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Nizip İlçe Jandarma Komutanlığı, Nizip İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince evde arama yapıldı. Yapılan arama sonucunda; MS 5. ve 6. yüzyıla ait olduğu tespit edilen, Bizans döneminden kalma 10-25 metre ebadında balık ve çeşitli hayvan motifleri bulunan kilise taban mozaiği ele geçirildi.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet Denizhanoğulları da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Mozaiği inceleyen Denizhanoğlulları, toprağın 20 santimetre altında bulunan mozaiğin kurtarılması için hemen çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Mozaiğin çıktığı yere gelerek incelemelerde bulunan Gaziantep İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ise jandarma timlerine yaptıkları çalışmadan dolayı teşekkür etti.

Kazılan alan Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nce kapatılarak mülkiyet sahibi M.A.T.'ye teslim edildi. Olayla ilgili ifadeleri alınan M.A.T. ve M.B. ise serbest bırakıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 12:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?