4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Faiz indirimine tepkiler artıyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Para Politikası Kurulu'nun kısa vadeli faiz oranlarında 0,50 puanlık indirim kararını eleştirdi.


Merkez Bankası'nın kriterlerinin ve aldığı kararların tartışılması gerektiğini belirten GSO Başkanı Nejat Koçer, "Merkez Bankası, bankacılık sektörü de dahil olmak üzere sanayici ve ihracatçılarla birlikte toplumun tüm kesimlerinden gelen talebi maalesef yine görememiştir. Herkesin beklentisi zaten indirimin mutlaka yapılması gerektiği yönündeydi. Ancak yüzde 0.50'lik bir indirim iş dünyası için beklenen oran olmamıştır" dedi.


14 aydan bu yana yüksek faizle yaşayan bir ülkede ortaya çıkan bu haklı talebi göremeyen Merkez Bankası'nın kriterlerinin ve aldığı kararların tartışılması gerektiğini vurgulayan Başkan Koçer, şunları ifade etti:


"Sadece enflasyonu düşünüp faizi düşünmemek bir Merkez Bankası'nın yapacağı şey değildir. Öte yandan yüksek faiz, enflasyonu artıran başka bir unsur değil midir? Yüzde 6'lar seviyesinde enflasyon öngören Merkez Bankası, bunun 3 katı faiz ödeyen insanların haklı talebini karşılayamamıştır. Seçim sonrası piyasalara gereken morali verememiş, piyasa yapıcı bir rolü oynayamamıştır. Ortaya çıkan bu durum, Merkez Bankası'nın para politikasının ve yönetim anlayışının tartışılmasını gerektiriyor."


Açıklanan faiz indirim oranıyla piyasaların ateşinin söndürülemediğini, gerekli tedavinin yapılamadığı kaydeden Koçer, "Antibiyotik tedavisi yerine ateşli hastaya hala yanlış tedavi uygulanarak aspirin verilmeye devam edilmiştir. Türk insanı yüksek faiz, düşük enflasyonla ve 6 yıl önceki döviz kuruyla kaderine terkedilmiştir, sahipsiz bırakılmıştır. 'Kura karışmam, faizi indirmem' diyen Merkez Bankası'nın kimin Merkez Bankası olduğunu doğrusu çok merak ediyoruz. O zaman üretimin nasıl sürdürüleceğini, ihracatın ve satışların nasıl yapılacağını Merkez Bankası açıklasın veya öneride bulunsun, biz de bilmediğimiz bir şey varsa öğrenelim ve işlerimizi ona göre yönetelim" diye konuştu.

GSO Başkanı Nejat Koçer, Merkez Bankası'nın aldığı kararların sebebini açıklamak zorunda olduğunu belirterek, "Merkez Bankası iş dünyasının isteklerinin aksine karar almasının sebeplerini artık açıklamak zorundadır. Bir an önce ilgili kurumlarla bir araya gelerek istişare yapılmalı, piyasalar ile Merkez Bankası gerginliğinin gerçek nedenleri ortaya konulmalı ve çözüm üretilmelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 13:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?