6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Fırat Havzası Kültür Havzası olacak

Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, "Kültür Havzası projesi 5 yıl içinde hayata geçerse bölgenin en büyük turizm atılımı olacak. 2009 yılında Fırat Havzası kültürlerini ve turizm havzasını dünya gündemine taşımak istiyoruz" dedi.


Efiloğlu, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak Fırat Kültür Havzası projesinin yapacakları en önemli projelerden biri olduğunu belirterek, "Fırat Kültür Havzası projesi hem Türkiye için hem de bölge için büyük önem taşıyan bir proje. Proje kapsamında Karmamış Antik Kenti'nden başlayarak Fırat Nehri boyunca 97 kilometre uzanan ask üzerinde bulunan tüm eserler restore edilerek turizme kazandırılacak. Şu anda bölgenin mastır planının hazırlatılması için çalışmalara başladık" diye konuştu.


Özellikle bu proje içinde yer alan Rumkale'nin inanç turizmi açısından ve doğa turizmi açısından önemli olduğunu ifade eden Efiloğlu, hele de küresel ısınmanın yaşandığı şu günlerde etrafı Fırat Nehri ile çevreli Rumkale'nin gizemli ve serin havasıyla çok çekici bir turizm merkezi olma konumunda olduğunu söyledi.
Efiloğlu, proje kapsamında öncelikle acil olarak Rumkale'nin restorasyon çalışmaları ve düzenlemeleri için ihale yaptıklarını ve çalışmalara başladıklarını kaydederek şunları söyledi:


"Rumkale düzenlemeleri 1 yıl içinde tamamlanacak. Tabi bu çalışma bir başlangıç. Bu çalışmaların devamı gelecek. Rumkale artık çektiği turist ile yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı haline gelmeye başladı. Şu anda Rumkale'nin çevresindeki köylerin sakinleri kayıklarla turistleri Rumkale'ye geçiriyor. Hedefimiz Rumkale'nin tamamını restore etmek. Bütün dünyanın gözü şu anda bu bölgenin üzerinde. Bu bölgenin gizemini, kültürel dokusunu, hem inanç hem de doğa turizmi bakımından hele de Fırat gibi kültür taşıyan bir nehir üzerinde insanların gezmesi çok önemli."


"2009 YILINDA FIRAT HAVZASI KÜLTÜRLERİNİ VE TURİZM HAVZASI'NI DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIMAK İSTİYORUZ"
Aşağı Fırat bölgesinde Karkamış'tan başlayan kültür havzasının, Türkiye'yi Suriye'ye bağlayan Fırat Köprüsü ile devam ettiğini dile getiren Efiloğlu, yine burada İstanbul'u Bağdat'a bağlayan demiryolunun bulunduğunu bir de Karkamış Barajı'nın bulunduğunu söyledi.


Yukarı Fırat kısmında ise havza boyunca uzanan eserleri sayan Efiloğlu, "Birecik Barajı ile başlayan, son derece gizemli bir alan, barajdan kalan terkedilmiş köyler, eski yerleşim yerlerinin restore çalışmaları yapılacak. Burada Gümüşgün Köyü, Kasaba Köyü, Kamışlı Köyü önemli tarihi eserlerin bulunduğu ayrıca baraj gölüne bakan köyler. Bu köylerdeki eserlerin de restorasyonu yapılacak" dedi.
Efiloğlu, Kültür Havzası projesiyle sadece Gaziantep'in değil Şanlıurfa ve Diyarbakır'a kadar uzanan bölümleriyle havzanın tamamının turizme kazandırılmasının amaçlandığını Fırat Havzası'nın tamamının 5 yıllık GAP Eylem planıyla birlikte turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.


Belki Fırat Havzası medeniyetleri müzesi de oluşturulabileceğini dile getiren Efiloğlu, "Şu anda bölgenin mastır planının hazırlatılması için çalışmalara başladık. Yine proje kapsamında Karkamış Antik Kenti mayınlardan temizlenerek kazılara başlanacak. Bir çok kültürü bir arada bulunan bu merkezin mayınlardan temizlenerek kazılara başlanması sağlanacak. Karkamış Milli Emlak'a ait ve Karkamış'ta çalışmalara başlamak için mülkiyetinin Gaziantep İl Özel İdaresi'ne devrini bekliyoruz. Dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olacağını düşünüyorum. Tüm bu çalışmalarla birlikte 2009 yılında Fırat Havzası Kültürlerini ve Turizm Havzası'nı dünya gündemine taşımak istiyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 16:55:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?