5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Fuar G.Antep için önemli

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülkü Güzel, Irak pazarından pay alma yarışında Türkiye'nin büyük avantaja sahip olduğunu söyledi.
7-11 Haziran tarihleri arasında Gaziantep'te gerçekleştirilecek Uluslararası Irak Fuarı'yla ilgili Gaziantep Sanayi Odası'nda Koordinasyon Toplantısı düzenlendi. 

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Müsteşar Yardımcısı Güzel, 3 yıldır güvenlik nedeniyle yapılmayan ve bu yıl ilk kez Irak dışında gerçekleştirilecek olan fuarla ilgili bilgiler verdi. Güzel, "Dünya ülkelerinin Irak'taki pazar payı yarışında Türkiye çok büyük avantaja sahiptir. Bu avantajımızı plan, program ve geniş bir perspektiften bakarak çok iyi değerlendirmeliyiz. Uluslararası Irak Fuarı sadece Gaziantep'in değil, bölgenin şehirleri ve Güneydoğu'nun ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkısı büyük olacaktır. Geçen yılın ilk 5 ayında bu bölgeden Irak'a 209 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl 312 milyon dolara çıkmıştır. Bu potansiyeli artırmak mümkündür. Fuarlar bunun önemli ayağıdır" dedi. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürü Şevket Ilgaç da, organizasyon ve tanıtım çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yurtdışındaki tüm temsilciliklere fuarın tanıtımı hakkında bilgiler aktarıldığını kaydeden Ilgaç, "50 ülkeden 150 bakan davet edildi. Davetimize şu ana kadar Irak, Gürcistan ve Suriye bakan düzeyinde katılacak. Ukrayna ve Romanya'dan ise bakan yardımcıları iştirak edecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katılacağı fuara, Irak'tan ayrıca sanayi, iletişim ve petrol bakanlarının da katılması bekleniyor" diye konuştu. 

Fuarla ilgili tüm tedbirlerin alındığını ifade eden Ilgaç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Gaziantep'e ulaşımı sağlamak için tüm tedbirler alındı. Irak ve çevre ülkelerden gelecek katılımcılar için Silopi'de konaklama için özel bir yer oluşturuldu. Gerekli tüm vize kolaylıkları sağlandı. Transfer ve konaklama için çalışmalar tamamlandı. Büyük çoğunluğunun masrafını fuar organizasyonunun karşılayacağı 4 bin Iraklı işadamının fuara katılımı sağlanacak. Bu işadamlarının Türk işadamlarıyla işbirliği ve koordinasyonu için forumlar düzenlenecek. THY'den ulaşım için günde en azından Ankara ve İstanbul'dan 1'er defa ek sefer yapılması için başvuru yaptık. Çin'den İrlanda'ya, ABD ve Kanada'ya kadar tüm ülkelerde geniş bir tanıtım yapıldı. Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye'deki tüm misafirhaneler fuar katılımcılarının konaklanması için tahsis edildi." 

Forum Fuarcılık Genel Müdürü Bilgin Aygül ise, bölgede ilk kez böylesine uluslararası bir fuar yapılacağını vurgulayarak, fuara 20 ülkeden bine yakın firmanın katılacağını, Iraklı işadamlarının Bağdat'tan 2 uçak ve diğer kentlerinden 80 otobüsle Gaziantep'e geleceğini kaydetti.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de, Türkiye'de farklı bir misyonu üstlendiklerini ifade ederek, "Bu fuarın başarılı olmasıyla birlikte Avrupa'nın Irak'a giriş kapısı ve koridoru haline geleceğiz. 1.5 yıllık bir çalışmanın sonucu Gaziantep'te yapılması sağlanan fuarın başarılı olması, bu fuarın gelecek yıllara taşınması anlamına gelecektir. Bu başarıya Türkiye adına imza atmak istiyoruz. Komşularımızla ilişkilerimizi, AB ile olan ticaret hacmi seviyelerine çıkarmak için bu fuar çok önemli bir fırsattır" dedi. 

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise, Uluslararası Irak Fuarı'nın bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağını, otellerin ve çevre illerdeki tüm otellerin fuardan dolayı dolu olduğunu belirterek, çevre illerin sadece konaklama konusunda fuara katkı sağlayacağını söyledi. 

7-11 Haziran tarihleri arasında Gaziantep'te yapılacak Uluslararası Irak Fuarı, Irak Ticaret Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası ve Forum Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Fuara, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TOBB, Gaziantep Valiliği, GTO ve çeşitli sivil toplum örgütleri de destek verecek. 25 bin metrekare açık, 25 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirilecek fuara, 20 ülkeden yaklaşık bin firma katılacak. Fuar kapsamında, "İş Ortağımız Irak" adlı 3 gün sürecek bir forum yapılacak.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 18:18:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?