4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

G.Antep'te hava kirliliği

Gaziantep Üniversitesi Çevre Araştırma Merkezi Müdürlüğü, kentte hava kirliliğinin kış aylarında arttığını açıkladı. 

Gaziantep Üniversitesi Çevre Araştırma Merkezi Müdürü ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç.Dr. Hasan Bayram, artan enerji talebinin genellikle petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarla karşılandığını belirterek, "Bu tür yakıtların özellikle düşük kaliteli linyit aşırı tüketimi, kentlerde şiddetli hava kirliliği ataklarına yol açmıştır. Ayrıca yanlış kentleşme, uygunsuz ve yetersiz yakma teknikleri, yeşil alanların azalması, motor araçları sayısında artış, artıkların yetersiz atılımı bu sorunun boyutlarını daha da artırmıştır. Son yıllarda, büyük kentlerimizde ısınma ve sanayide doğalgaz kullanımının yaygınlaşması sonucu hava kirliliği düzeylerinde önemli düşüş sağlanmıştır. Ancak, kışların sert geçtiği bölgelerde kış aylarında hava kirliliği düzeylerinde sağlığı tehdit edecek artışlar yaşanmaktadır." 

Gaziantep'te hava kirliliğinin her geçen gün arttığını da ifade eden Bayram, şöyle konuştu: "Gaziantep'te hava kirliliği sanayinin yanı sıra trafik kaynaklı egzoz dumanı ve ısınma amaçlı kullanılan yakıttan kaynaklanmaktadır. Özellikle kış aylarında, konutları ısıtmak amacıyla kömür ve fuel oil gibi kalorifer yakıtların yoğun kullanılması sonucu hava kirliliği artmaktadır. Isınma amaçlı kullanılan bu yakıtların bazen belirlenen standartların altında olmaları, fazla miktarda kirli atık ortaya çıkarmaları sorunun boyutlarını büyütmektedir" 

Hava kirliliğinin sağlık üzerinde önemli olumsuzluklara yol açabileceğini anlatan Bayram, sözlerine şöyle devam etti: "Hava kirliliğine bağlı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik nefes darlığı ve astım gibi akciğer hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara bağlı ölümlerde yaşanabilir. Bu dönemlerde özellikle kronik nefes darlığı ve astımı olan hastaların ilaç kullanımı artmaktadır. Bundan başka akciğer kanserleri, kalp ve akciğer hastalıklarının görülme sıklığında artış olmaktadır" 

Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde bu hastaların olabildiğince içeride kalmaları, dışarıya çıkmamaları konusunda da uyarılarda bulunan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:"Vatandaşlar evlerini havalandırırken, kaloriferlerin yanmadığı öğle saatlerini seçmeleri uygun olacaktır. Hastalar rahatsızlıkları arttığında mutlaka doktorlarına başvurmalı, gerekirse tedavileri doktorları tarafından yeniden düzenlenmelidir." 

Hava kirliliğinin düzeyini azaltmaya dönük önlemlerin başında gerek sanayide gerek konutların ısıtılmasında ve trafikte temiz ve standartlara uygun yakıt kullanılmasına geçilmesi gerektiğini savunan Bayram, şöyle konuştu:" Özellikle standart dışı yakıtların kullanımı ve dağıtımı engellenmeli. Sanayide kirletici atığını azaltıcı filtre sistemleri kullanılmalı, konutlarda uygun yakma sistemlerinin yanında standartlara uygun baca sistemleri yapılmalıdır. Trafikte süreleri dolmuş, motor bakımları yapılmamış, standartlara uymayan araçlar ile mücadele edilmeli. Arabalarda kaliteli ve temiz yakıtların kullanılması özendirilmelidir. Uzun vadede ise, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji ve hidroenerji gibi enerji türlerinin kullanılmasına geçilmelidir"
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 16:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?