4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

G.Antep'te turizm patlaması bekleniyor

Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu, dünyanın en büyük mozaik müzesinin yanı sıra, ticaret ve kongre turizminin de geliştiği kentte 2007 yılı içinde turizm patlaması beklediklerini söyledi. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu, Kalkolitik, Paleolitik, Neolitik, Hitit, Mitani, Asur, Pers, Büyük İskender, Selevkoslar, Roma, Bizans, İslam, Türk-İslam, Osmanlı dönemlerini yaşayan Gaziantep'in bu dönemlere ait eserleri günümüze kadar taşıdığını belirterek, "Gaziantep, tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşme sahası ve uğrak yeri olmuştur. Eski kent, bugünkü Gaziantep'in 12 kilometre kuzeybatısında şimdiki Dülük Köyünde bulunmaktadır. Yapılan arkeolojik araştırmalarda taş, kalkolitik ve bakır dönemlerine ait kalıntılara rastlanmış olması, yörenin Anadolu'nun ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu göstermektedir. Bu bölgelerde bulunan tarihi eserler büyük ilgi görmektedir. Kentimizde çok önemli olan 3 turizm ayağı bulunmaktadır. Bunlardan biri kültür turizmi, ticaret turizmi ve kongre turizmidir. Her geçen yıl yapılan tanıtımlar sayesinde bir cazibe merkezi olan Gaziantep'te bu yıl turizm patlaması bekliyoruz" dedi. 

Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden Belkıs-Zeugma gibi birçok antik yerleşim alanlarının kalıntılarının da günümüze kadar ulaştığını anlatan Efiloğlu, "Mozaik bakımından dünya sıralamasına giren mozaiklerimizi görmek için yurt dışından her yıl binlerce kişi bu bölgeye gelmektedir. Mozaiklerimizin yanı sıra Selçuklular, Memlüklüler ve Osmanlılar dönemlerinde çok sayıda cami, medrese, han ve hamamlarda büyük ilgi görmektedir. Büyük önem verdiğimiz Antep evlerininin bakım ve onarımı içinde çalışmalarımızı ayrıca yürütüyoruz. Kültür ve Turzm Bakanlığımızda aynı şekilde buralara büyük ilgi göstererek restorasyonları desteklemektedir" diye konuştu. 

Efiloğlu, kentin bölgenin turizm merkezi haline geldiğini anlatarak, "Zengin tarihi ve kültürel çevresi, hizmete giren otoyolu, bölgenin ihtiyacı olan uluslararası havaalanı, GAP'ın kapısı durumundaki konumu, hala önemini yitirmeyen tren garı, leziz yemekleri, zengin el sanatları, mozaikleri, camileri, kaleleri, antik kentleri, ören yerleri, hanları, hamamları, kastelleri, türbeleri, kiliseleri, yaylaları, ovaları, gezi ve mesire yerleri, adını verdiği baklavası ve fıstığı, sanayi tesisleri, ticari canlılığı ve diğer yönleri ile turizmin son yıllarda adından söz ettirdiği önemli bir merkez haline gelmiştir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 14:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?