4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

G.Doğu'da işsizliğe çözüm geliyor

60. Hükümet, GAP'ı tarıma dayalı sanayinin üssü yapmayı planlıyor.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP kapsamında 2007 yılında 41.6 milyar YTL’lik yatırım yapıldığını belirterek, projenin yüzde 60’lık kısmının tamamlandığını söyledi. Ekren, 2008'de başlamak üzere GAP'ta bölgesel ve sektörelm teşvik için çalışacaklarını bildirdi.

19. GAP Yüksek Kurulu GAP İdaresi Başkanlığı’nda yapıldı. Kurula Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker katıldı.

Ekren, GAP’ın son durumunu ve yatırımları gözden geçirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, projenin Türkiye’nin yüzde 10’luk kısmını kapsadığını söyledi.

Ekren, “2006-2007 yılı döneminde neler planlanmıştı, öncelikle hangi projelere önem vereceğiz bunu değerlendireceğiz. 2008’de başlaması planlanan sektörel ve bölgesel teşviklerde öncelikli konuları belirleyeceğiz. Buna göre uygun takvimi ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

Projenin yatırım başlangıç tutarının 32 milyar dolar olduğunu ifade eden Ekren, 2007 yılında da 41.6 milyar YTL’lik yatırım yapıldığını söyledi. Projenin yüzde 60’lık kısmının tamamlandığına dikkat çeken Ekren, enerji projelerinin
ise yüzde 70’nin bitirildiğini kaydetti.

Ekren, aynı performansı sulama yatırımlarında da görmek istediklerinin dile getirerek, proje ile bölgedeki milli gelirde ve istihdamda büyük bir artış beklediklerini söyledi.

GAP’ın dünyanın dikkate alması gereken bir proje olduğunu ifade eden Ekren, bölgenin tarıma dayalı sanayi ihracat üssü olacağına inandığını kaydetti.

Ekren, bütçe görüşmelerinden fırsat buldukları bir zamanda performansı yerinde görmek için GAP Bölgesi’ni ziyaret edeceklerinin altını çizerek, buna göre yol haritası belirleyeceklerini vurguladı.

Gazetecilerin bölgedeki çiftçilerin kredi almakta zorluk çektiğini hatırlatması üzerine Ekren, “Toplantıda bu konu ile ilgili kişiler de var. Bunu birlikte değerlendireceğiz” dedi.

Ekren, dün yapılan Yüksek Planlama Kurulu toplantısında 2008 faiz dışı fazlasında 10 milyar YTL eksik olması nedeniyle tedbir paketinin gündeme alınmasına ilişkin soruya ise, “Ben böyle bir açıklama yapmadım. Bürokratlarım da yapmamıştır” yanıtını verdi.

ANKA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 14:04:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?