6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAGİAD yeni yönetim kurulunu tanıttı

Yeni yönetim kurulunun tanıtıldığı toplantıda konuşan Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, ABD'de başlayan global krizin Türkiye'yi de etkileyeceğini, enflasyonun yükseleceği söyledi.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği tanışma toplantısında yaptığı konuşmada, özelleştirme alanındaki gelişmeler ve yabancı sermaye yatırımlarındaki artışın Türkiye ekonomisine kanıksanamaz bir katkı sağladığını belirtti. Etturhan, "Bankacılık, finans alanında yapılan yasal düzenlemeler ve kurulan denetleme mekanizmaları, vergi ve maliye alanında yapılan yasal düzenlemelerle ülkemizde yılların sorunu kayıp ve kaçakların önlenmesi anlamında büyük ilerleme sağlanmasına rağmen, kayıt dışı ekonomi, kayıp ve kaçaklar ile yolsuzluklar hala Türkiye ekonomisinin temel sorunlarındandır. Türkiye'nin 30 yıllık kanayan yarası olan, Türkiye ekonomisi ve Türk insanının büyük servet kayıplarına sebep olan enflasyon, Merkez Bankası'nın bağımsız bir yapıya gelmesiyle tek haneli rakamlara düşmüştür" dedi.

Bütçe açıklarının azaldığını ve net kamu borcunun milli gelirin yüzde 90'ından yüzde 40'lar seviyesine gerilediğini kaydeden Erturhan, "Ancak Türkiye ekonomisinde birçok sorun çözüm beklemektedir. İhracat sektörü her türlü olumsuz kur koşullarına rağmen fedakarca mücadele edip ülke ekonomisine 107 milyar dolar kazandırmıştır. Ama ihracat sektörü için tehlike çanları çalmaktadır. Bu kur ve ithalat düzeyinde ihracatın ülke ekonomisine net katma değeri süratle düşmektedir. Türkiye ekonomisi ithalat cenneti haline gelmiştir. İşsizlik konusunda ve yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda somut adımlar atılmamaktadır. İstihdam ve üretim üzerindeki vergiler ve enerji maliyetleri üretim ve istihdamı tehdit etmektedir" diye konuştu.

Erturhan, acilen üretim düzeyini artırıcı ve sanayiye rekabet gücü kazandırıcı bir teşvik sisteminin uygulamaya konulması gerektiğini ifade ederek, "Global ekonomideki çalkantılarla birlikte uygulanan yüksek faiz sistemi Türkiye'de ekonomik sistemi durgunluğa itmektedir. Üretici ve ihracatçı KOBİ'ler bir yandan kur diğer yandan vergi yükleri ve enerji maliyetlerindeki artışlardan dolayı çok zor durumdadır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de son 6 ayda kapasite kullanım oranlarında büyük bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Erturhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda sağlıklı bir istatistiki bilgi yok ama son 6 ayda kapasite kullanım oranları düştü. Bu da uygulanan enflasyon ve para politikaları kapsamında çıkan bir sonuç. Dünyadaki her ekonomide enflasyon düşerken durgunluk yaşanır. Ancak Türkiye'de bu durum yaşanmadı. Bu durum da ülkeye döviz akışının fazla olmasından kaynaklandı. 2007 yılı Ağustos ayından itibaren ABD'de bir kriz başladı ve bu kriz yavaş yavaş bize doğru geliyor. Açıkçası, finansman ve kredi maliyetlerinin artışı ile ülkemize giriş yaptı. Bu global kriz bizi de olumsuz etkileyecek. Üretim maliyetleri artacak bu da fiyatları ve dolayısıyla enflasyonu yükseltecek. 2008 yılı sonunda enflasyonun tek haneli rakamlarda durması güçleşmiş olacak. Şu anda piyasada çok ciddi bir durgunluk var. Karşılıksız çek ve senetler her geçen gün artıyor."
Gaziantep ekonomisinde çözüm bekleyen birçok sorun olduğunu dile getiren Erturhan, şunları söyledi:

"Yanlış uygulanan teşvik sistemi Gaziantep ekonomisini tehdit etmektedir. Son nüfus sayımına göre bir milyon 560 bin nüfusa sahip olan Gaziantep, İstanbul'dan sonra en çok göç alan il konumundadır. Göç sorunu Gaziantep için gelecekte de birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Eğitim, sağlık ve konut sorunları artan nüfusla birlikte büyüyen bir sorundur. Çevre problemleri da nüfus artışı ve sanayileşmeye bağlı olarak Gaziantep'in en temel sorunlarında biri olarak her gün büyümektedir. Bizler GAGİAD olarak, Türkiye ve Gaziantep ekonomisinin çözülemeyecek hiçbir sorunu olmadığına inanıyoruz. Ancak bunun temel koşulunu; kurumlarda, kurallarda, yasalarda, düşüncede kurumsallaşma olarak görüyoruz. Kayıp, kaçak ve yolsuzlukların olmadığı, insanlar devletine güvendiği, devlet insanına güvendiği an, Türkiye gelişerek dünyanın ilk 10 ekonomisinin içine girecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 16:44:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?