6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAGİAD'den kriz uyarısı

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, dünyada başlayan ekonomik krizin, Türkiye ekonomisini de etkisi altına almaya başladığını bildirdi.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin dıştan gelen ve gün geçtikçe derinleşen mali çalkantı ve krize hazırlıksız yakalanmaması gerektiğini belirtti. Erturhan, 2002 yılından 2007 yılına kadar gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye lehine gelişen küresel ekonomi hareketlerinin artık tersine döndüğünü kaydederek, "Türkiye dışında başlayan ekonomik kriz, Türkiye ekonomisini de etkisi altına almaya başladı. Döviz kurlarında son 5 yıldaki gelişmelere göre pozisyon alan Türk özel sektörünün, KOBİ'lerimizin ve tüm Türk toplumunun dış alemden gelen ve yaklaşık bir yıl süreceği varsayılan bu yeni ekonomik ve finansal konjonktürü en az kayıpla atlatabilmesi için, makro ekonomik ve makro finansal dengelerin ve stratejilerin çok iyi bir şekilde ortaya konulması gerekir" dedi.

Erturhan, yüksek cari işlemler açığının Türkiye ekonomisi için en büyük ekonomik risk olma özelliğini 2008 yılında da koruduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Türkiye ihracatının yüzde 65'inin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD pazarlarına yapıldığı düşünüldüğünde, bu ülkelerdeki durgunluk ve gelirlerdeki düşmeler, ihracat için potansiyel bir risk niteliği taşımaktadır. Türkiye'nin 6-7 yıllık kazanımlarının korunması gerekmektedir. Makro ekonomik istikrarın ve mali disiplinin korunması temel amaç olmalıdır. 2008 yılında üretim ve ihracatın gerilememesine yönelik tüm mali tedbirlerin süratle alınması gerekir. Durgunluğun her gün arttığı Türkiye ekonomisinde, KOBİ'lerimizin mevcut veriler ışığında finansal yapılarını tekrar gözden geçirmelerinde yarar olduğu görüşünü taşıyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 14:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?