6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAGİAD'tan büyüme uyarısı

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, 2007 yılının 4,5'lik ekonomik büyüme rakamlarının kötümser beklentilerin de altında çıktığını bildirdi.

Erturhan, yaptığı açıklamada, aslında Türkiye ekonomisinde büyüme rakamlarının geçen yılın altıncı ayından itibaren düşmeye başladığını belirterek, "Reel sektörde ve piyasalardaki geçen altı aydaki daralma, işsizlik ve durgunluk, büyüme rakamları ile tekrar teyit edilmiştir. Geçen beş yılda ülkemizde verilen yüksek cari açıklar ve tüketim harcamaları ile ithalata ve tüketime dayalı bir büyüme gerçekleşmiştir. Düşük döviz kurlarından cesaret alan ithalat, ülkemizi bir ithalat cennetine çevirmiştir. Bu dönemde ihracat sektörü de miktarsal olarak, üretim olarak, yani reel olarak büyümemiştir. Dolayısıyla beş yılda ihracatın ülkeye net katma değeri de düşmüştür" ifadelerini kullandı.

Bir yandan iç tüketimin, diğer yandan ithalatın artmasının, global olarak Türkiye'ye 40 milyar dolarlık açık ve bireysel tüketim harcamaları olarak ödenecek 100 milyar dolarlık kredi kartı ve tüketicileri kredi tablosu şeklinde ortaya çıktığına dikkati çeken Erturhan, "2004 yılından itibaren her yıl düşen ekonomik büyüme rakamları 2007 yılı sonunda 4,5'lar seviyesine düşmüştür. Dolayısıyla üretimi artırıcı ekonomi politikaları ve önlemlerin süratle uygulamaya konulması gerekmektedir. İşsizliği ve
durgunluğu aşmanın yolunun da buradan geçtiği görüşünü taşıyoruz. Aksi takdirde yıllık yüzde 7,5 büyüme zorunluluğu bulunan Türkiye'nin, 2008 yılında da büyüme rakamlarının düşük çıkacağı aşikardır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 13:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?