6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAP için hazırlanan projeler

Diyarbakır'da yaşanan gerginliklerde polise taş atan gençlere yönelik Valilik tarafından "Taş atma gol at" isimli bir proje hazırlanırken Vali Hüseyin Avni Mutlu, proje sayesinde, iş bulamayan 80 beden eğitimi öğretmeninin iş sahibi olacağını söyledi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sivil toplum kuruluşları, resmi kurum ve kuruluş müdürleri ile Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımı ile DTB toplantı salonunda 'Cazibe Merkezli Projeler ile 2008 yılı Sosyal Destek Projeleri' tanıtım toplantısı yapıldı. Sosyal destek projelerinden 53 tanesi onaylanırken Diyarbakır'da zaman zaman çıkan olay ve gösterilerde polislere taş atan çocuklar için de bir proje hazırlandı. Valilik tarafından hazırlanan "Taş atma gol at" projesi kapsamında 80 beden öğretmeni iş sahibi olurken, gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak amacıyla böyle bir projenin hazırlandığı belirtildi. Projeler ile ilgili bilgi veren Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, onaylanan 53 projenin için 7 milyon 94 bin 750 YTL'ye mal olduğunu belirterek, "Bilindiği gibi sayın Başbakan kısa bir süre açıkladığı GAP Eylem Planı çerçevesinde Diyarbakır, cazibe kent merkezi olarak ilan edildi. Bu kapsamda bölgede işsizlik ve sanayi ile kalkınma gibi alanlarda ekonomik yapının bölgede ivme kazanması sağlanmaktadır. Sosyal içerikli 24, kültür, sanat ve sporda 23 proje, istihdama yönelik de 6 proje olmak üzere toplam 53 projemiz bulunmaktadır. Bu projeler kapsamında Diyarbakır Valiliği olarak 'Taş atma gol at' projesi hazırladık. Bu projenin amacı, gençlerimizin sporla tanışmalarını sağlamak, profesyonelliğe geçebilecek gençler için uygun altyapıyı oluşturmak, onları zararlı oluşum ve alışkanlıklardan uzak tutmak, 80 adet işsiz lisanslı antrenörümüze de iş imkanı sağlamak, katılımcılara spor malzemeleri temin etmektir. Bu projenin toplam bedeli 1 milyon YTL'dir. Bu projeler kapsamında Diyarbakır'a Anadolu Ateşi, Mahsun Kırmızıgül, Kıraç, Haluk Levent, Bedri Ayseli ve Orhan Hakalmaz gibi ünlülerin gelip konser verecek. Ayrıca kente Kapadokya'dan getirilecek olan balonlar ile şehrin üzerinde tur atılacak" dedi.

Projeler ile ilgili konuşan Vali Hüseyin Avni Mutlu, ismini 'Taş atma gol at' koydukları proje kapsamında, iş bulamayan 80 beden eğitimi öğretmeninin bu sayede iş sahibi olacağını ve ilk etapta hazırlanan projeler kapsamında 600 kişiye yakın bir istihdamın sağlanacağını belirtti. Mutlu, şöyle devam etti:

"Cazibe merkezi kapsamında yapılacak olan işler ve Sosyal Destek Programı (SODES) projesi kapsamında yapılacak olan işler ile ilgili iki ayrı projemiz bulunmaktadır. Neticede bunların tamamı özellikle Diyarbakır'da GAP Eylem Planı çerçevesinde yürütülecek olan sosyal hareketlilik, sosyalleşme ve bu konudaki açığı kapatmaya yönelik faaliyetlerdir. 53 projenin tamamı Diyarbakır Valiliğimizin Proje Koordinasyon Kurulu tarafından takip edilecek olan projelerdir. SODES ile ilgili projeleri uygulamaya bugün yapacağımız toplantı ile başlayacağız. Cazibe merkezli kapsamındaki işlere de başladık. Şu ana kadar hafızalarımızda var olan GAP bir sulama projesidir, şeklindeydi. GAP sadece bir sulama projesi değildir, aynı zamanda bir tarım, ekonomi, ulaşım, ticaret, sosyal ve kültür projesidir. Bu ayakların tamamında bir hareketliliği yaşıyoruz. Başbakanımız bu projeyi açıkladıktan sonra neler yapıldığını çoğu defa anlattık. İlk olarak ilimize tahsis edilen 210 milyon YTL'nin 135 milyon YTL'si geldi. Gelen para kamu kurum ve kuruluşlarımızın yatırımları ile ilgili ödenekler olarak kullanılmaya başlandı. Bugün de GAP'ın sosyal ayağı ile ilgili açıklamayı yapıyoruz, Sadece SODES ile ili 9 GAP vilayetine 42 milyon YTL ödenek ayrıldı. Ancak bu miktar önümüzdeki yıl 135 milyon YTL'ye çıkacaktır. Yani bir dahaki yıl yaptığımız projelerin 3 mislini üstüne koyacağız. 2012 yılına kadar bölgeye toplam 500 milyon YTL'nin üzerinde bir kaynak aktarılacak. Bu projeler sosyal projelerdir, ama istihdam da sağlayan projelerdir. Basit bir örnek vereceğim; bizim 1 milyon YTL'lik olan ve çocuklarımızla ilgili ismini 'Taş atma gol at' projesi olarak adlandırdığımız proje kapsamında 80 tane üniversite mezunu olmuş ama, 'İş bulamadım' diyen beden eğitim öğretmeni görevlendireceğiz. Bu projelerin toplam sağlayacağı istihdam ilk etapta 600'e yakındır. Uyku hariç çalışacağız ve bu şehri çok daha süratli bir şekilde bölge ile beraber kalkındıracağız. GAP'ın ekonomik yatırımları devam ederken biz de gönüllerdeki kalkınmayı tamamlayacağız."

Diyarbakır Valisi Mutlu, 700 milyon YTL değerinde olan Kral Kızı Dicle Barajı'nın 202 kilometrelik sulama kanalı ihalesinin yapıldığını ve bu projeler sayesinde koşmaya devam edeceklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 16:56:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?