6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Garanti'den Mortgage bilgilendirmesi

Garanti Bankası Mortgage ve gayrimenkul sektörüne ilişkin uzmanlığını emlak ofisleriyle paylaşmak amacıyla "Emlak Ofisleri Semineri' düzenledi.


Grand Otel'de düzenlenen toplantıya Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ramazan Aslan ile çok sayıda emlak ofisi temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, Türkiye'nin mortgage alanında çok büyük bir gelişim potansiyeli olduğunu belirterek, "Şu anda Türkiye'de Mortgage'ın milli gelirdeki payı yüzde 4'ler seviyesinde ancak bu oranın 5 yıla kadar yüzde 10'lar seviyesine yükseleceğini tahmin
ediyoruz" dedi.


Dünyadaki gelişmiş ülkelere bakıldığında Mortgage'ın milli gelirdeki payının çok yüksek olduğuna işaret eden Onaran, "Bugün Amerika'da Mortgega'ın milli gelirdeki payı yüzde 65'i, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bakıldığında ise bu oran yüzde 50 iken, AB'ye yeni katılan Hırvatistan,Yunanistan gibi ülkelerde bile bu oranın yüzde 15'lerde olduğu görünüyor. Türkiye'de mortgage kredisinin milli gelire oranı sadece yüzde 4'ler seviyesinde ancak gelişmekte olan bir ülke olarak bu oranın ileriki yıllarda
artacağını düşünüyoruz" dedi.


2004 yılından buyana mortgage sektöründe çok büyük bir büyüme kaydedildiğini ifade eden Onaran, "Türkiye'de mortgage sektörü 3 yılda 13 kat büyüdü. Bu duruma bakıldığı zaman Türkiye bu işte çok büyüyecek. 2012 yılında mortgage'ın milli gelir içindeki payının yüzde 10'lara yükseleceğini tahmin ediyoruz. Yani şuan 35 milyar YTL olan mortgage payı 100 milyar YTL seviyelerine gelecek" şeklinde konuştu.
Tabi bu gelişmenin bir takım koşulları olduğunu hatırlatan Onaran, "Bugün ekonomik ve siyasi alandaki istikrarın devam etmesi ya da tekrardan sağlanması bu işin önünü açacak. Yoksa enflasyonun yüksek olduğu, faiz oranlarının yüksek olduğu, ekonomiyle ilgili görüşlerin negatif olduğu bir dönemde her sektörde olduğu gibi mortgage işinde de büyük bir büyüme maalesef yaşanamaz. Ama bir şekilde 2001 yılından buyana yaşanan olumlu gelişmelerin her ne kadar bu sene çok hafif çapta olsa da bundan sonra tekrardan düzeleceğine ve bu mortgage'ın önünün açılacağına inanıyoruz" diye konuştu.


Onaran, Mortgage'ın bir tüketicinin hayatında verdiği en önemli ve en uzun vadeli yatırım kararı olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Dolayısıyla hayatımızın en önemli işini yaparken çok ince eleyip sık dokuyoruz. Biz de Garanti Bankası olarak Mortgage'ın bir uzmanlık gerektirdiğini düşündük. İlk etapta yasanın bize verdiği avantajları da kullanarak ürün yelpazemizi geliştirdik. Daha önce sadece 1 tane sabit faizli kredi varken yasanın sağladığı değişken faiz oranıyla şuanda 20'den fazla ürünüyle mortgage işinde en fazla ürünü olan bankayız. Ürünleri çıkardıktan sonra bu ürünleri doğru bir şekilde müşteriye aktaracak eleman
yetiştirmemiz gerekiyordu. Bilgi Üniversitesi ile birlikte 4 günlük bir eğitim programı düzenledik. Bin 100 çalışanımızı bu mortgage eğitimlerinden geçirdik. Şuanda müşterilerimiz Garanti Bankası'nın 670 şubesinde en az bir tane Mortgage uzmanı bulabilecek. Elemanlarımızı eğitten sonra emlak ofisleri seminerleri ile iş ortaklarımız olarak gördüğümüz emlak ofislerini de çalışanlarımız gibi Mortgage uzmanı yapmayı hedefledik. Türkiye çapında 20 ilde düzenlediğimiz bu seminerlerle yaklaşık 2 binin üzerindeki emlak ofisi temsilcileriyle Mortgage birikimlerimizi paylaştık."


Mortgage işini önemsediklerini ifade eden Onaran, bu anlamda ciddi yatırımlar yaptıklarını, yaklaşık 100 kişilik bir Mortgage ekibinin tamamiyle Mortgage işine baktığını belirterek şuanda yüzde 14'e yakın sektör payı ile sektör lideri olduklarını ayrıca Türkiye'nin ilk ve tek mortgage çağrı merkezi olan 444 EVİM hattını kurduklarını söyledi.


Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ramazan Aslan ise konuşmasında, "Aslında ev almanın tam zamanı fakat 2006 yılının Mayıs ayında faizlerin birdenbire yükselmesi güveni sarstı. Mortgage hayatımıza son yıllarda giren ve büyük ümitler bağladığımız bir sektör. Finans sektörünün de desteği ve faiz oranlarının geriye çekilmesiyle birlikte mortgage sektöründe ciddi işler yapacağımızı düşünüyorum" dedi.

Mortgage yasasının çok büyük ümitler bağladıkları bir yasa olduğunu belirten Aslan, "Ama sanırım zamanlama ile ilgili talihsizlikler yaşandı. Bizim çok ciddi beklentilerimizin olduğu bir yasaydı. Ama görüyoruz ki bu faiz oranları ile mortgage yasasının bizler için çok büyük bir faydası olmayacak" şeklinde konuştu.
Gelişmiş ülkelerde mortgage faizlerinin çok düşük olduğuna dikkat çeken Aslan, "Türkiye'deki kredi faizlerine baktığımız zaman halen 1,60 seviyelerinde.Bunlar çok ciddi ve yüksek rakamlar. Peki bu noktaya nasıl geldik? Biraz geriye döndüğümüz zaman enflasyonla birlikte yüzde 7 katkı payı üzerine son yıllarda bir anda 1,50'lere hatta 1'lere doğru çok hızlı bir düşüş yaşandı.Bu faiz geri çekilmeleri ile birlikte sektörde bir talep patlaması oldu. 2004 yıllarında tüm emlakçı arkadaşlar telefonlara bile cevap veremiyorduk. Bu gün yaprak kımıldamıyor. Sebebi yüksek faiz oranları. 2006 yılı Mayıs ayı bizim için kırılma noktası oldu" dedi.


"2006 yılı Mayıs ayından önce tüketicimize faizler düştü ev almanın tam zamanı diyorduk" diyen Aslan sözlerine şöyle devam etti:
"Aslında bugün de ev almanın tam zamanı. Ama 2006 Mayıs ayından itibaren yükselen faizlerle birlikte insanlar güvenlerini kaybetti. Güvenin tesis edilmesi çok zordur. Ama güveni kaybetmek çok kolaydır. Türk yatırımcısı 2006 Mayıs ayına kadar her şeye o kadar çok inanmış güvenmişti fakat faiz oranlarının yüzde 1'lerden birdenbire 2,50'lere ç bir uzmanlık gerektirdiğini dıkması 'eyvah' dedirtti. Demek ki bu ülkede daha taşlar tam yerine oturmamış. İşte bu düşünceyle birlikte tüketicinin kafasında 'acaba' sorusu oluştu. Şimdi biz onu kırmak için mücadele ediyoruz. Kırmamız için bize finans sektörünün çok ciddi destek vermesi lazım. Kısa vadede olmasa da orta vadede faiz oranlarının geriye çekilmesi ile birlikte daha güçlü işler yapacağımızı düşünüyoruz."

Konuşmaların ardından Garanti Mortgage Satış Korrdinasyon Müdürü Kerem Orbay, Türkiye'nin makro ekonomik verileri, mortgage sistemi ve Garanti Bankası'nın ürünleri hakkında bilgi vererek katılımcıların sorularını yanıtladı.

..
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 15:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?