6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GASBAŞ olağan genel kurulu toplandı

Gaziantep Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (GASBAŞ) 2007 yılı olağan genel kurulu yapıldı.


GASBAŞ idari binasında toplanan genel kurulda, Divan Heyetinin seçilmesinin ardından faaliyet ve denetim raporları okunarak kabul edildi. Genel kurula, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı ve şirket yöneticileri katıldı.
Genel kurulda yapılan seçimde yeni yönetim belirlendi. Mehmet Özmen yeniden başkan olurken, yönetim kurulu Osman Asiltürk, Adnan Ünverdi, Ali Özpolat, Ali Sığındı, Taner Nakıboğlu, Ali Çelebi, Cengiz Uygun, Fikret Kileci, Hakan Aslansoy ve Mehmet Çıkmaz'dan oluştu.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Serbest Bölgeler Meclis ve Gaziantep Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (GASBAŞ) Başkanı Mehmet Özmen, genel kurulda yaptığı konuşmada, serbest bölgelerde üretimin önünü açmak üzere yeni bir kanun tasarısı hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Özmen, GASBAŞ 2007 yılı olağan genel kurulunda, bugün sayıları 20'ye ulaşan serbest bölgelerin Türkiye için öneminin büyük olduğunu, dış ticaret faaliyetlerinde önemli yer edindiğini, ekonomik fayda getirdiğini belirtti.


Serbest bölgelerde üretimi teşvik edecek kanun tasarısı çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Özmen, şunları söyledi:
"Serbest bölgeler yatırım, üretim, ihracat ve yabancı sermaye zinciri içerisindeki en etkin katalizördür. Türkiye bu enstrüman, özellikle uluslararası ticaret ve üretim alanında büyük ihtiyaç duymaktadır. Serbest bölgeler hiçbir zaman vazgeçilmemesi gereken sistemlerdir."


Serbest bölgelerin yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcıya da çekebilmesi gerektiğini ifade eden Özmen, Türkiye'nin ilk kez 2006 yılında yabancı yatırım girişinde gelişmekte olan ülkeler arasında Çin ve Rusya'dan sonra üçüncü ülke konumunda yükseldiğine dikkati çekti. Özmen, ''Bu trendin devamlılığı şart. Serbest bölgelerin önemli işlevlerinden birisi de yabancı sermayeli yatırımlar için elverişli bir ortam oluşturulması olmalıdır'' dedi.


Gaziantep Serbest Bölgesi'nin 2007 yılında işlem hacminin 73 milyon dolar olduğunu aktaran Özmen, "İşlem hacmimiz geçen seneye göre bugün tarihi itibariyle yüzde 48 artarak 44 milyon dolara ulaştı. Bölgede 203 kişi istihdam edilirken, 41 adet de kullanıcı firmamız mevcut'' diye konuştu.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de serbest bölgelerin yeniden Türkiye'ye kazandırılması, bu enstrümanın daha iyi kullanılması için çalışmanın devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:


"Dilerim bu kısa sürede sona erer ve Türkiye elindeki enstrümanı en iyi şekilde kullanır. Serbest bölgeler aynı zamanda bir teşvik unsurudur. Burada unsurlar doğru ortaya konabilirse yeniden Türkiye için bir umut olabilir. Son aylarda bizim serbest bölgemizin işlem hacminin artıyor olması bize umut veriyor."
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Gaziantep serbest bölgesi ile övünülebileceğini vurgulayarak, "Devletin, serbest bölgelerin vergisel avantajlarını budayan politikaları olmasaydı, bugün serbest bölgemiz daha iyi noktada olurdu" dedi.


Hazırlanan yeni tasarıyla birlikte üretim avantajları sağlanacağını dile getiren Aslan, "Aslında biz serbest şehirleri konuşma seviyesinde olmalıydık. Serbest bölgeleri de bir sektör olarak ele alıp onlarla ilgili liberal, dünyaya açılıcı, yatırımları özendirici sistemin getirilmesi konuşulmalı" şeklinde konuştu.
Vali Süleyman Kamçı ise serbest bölgenin kentin ekonomisi için yeni açılım ve avantaj olmaya, istihdama büyük katkı sağlamaya devam edeceğini kaydetti. Kamçı, "Gaziantep'in istikbali çok parlak. Sanayi belli noktaya geldi. Turizm kenti de olmalıyız" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 11:25:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?