3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

GASKİ kaçak suya savaş açtı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, kaçak su kullanımı ile mücadeleye devam edeceklerini ve hedeflerinin kaçak su kullanımını yüzde 5’e indirmek olduğunu söyledi.

Uslusoy, düzenlediği basın toplantısında, Gaziantep’te yüzde 20 olarak tahmin ettikleri kaçak su kullanımını yüzde 5’lere düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, "Kaçak su kullanımında fiziki şartlar da çok önemli bir yer tutuyor. Suda kayıp kaçak oranı denildiği zaman sadece abonelerin kaçak su kullanımı akla gelmemeli. Yüzde 20 olarak tahmin ettiğimiz kayıp kaçak oranı içerisinde, fiziki yetersizlik nedeniyle suyun kaybedilmesi, camiler, parklar ve benzeri yerlerde ücretsiz olarak kullanılan suların da olduğunun bilinmesi gerekir. Amacımız, ciddi bir çalışma yaparak 6 ay içerisinde bu konuda kesin bir rakama ulaşabilmek" dedi.

Kaçak su kullanımının önlenmesine yönelik başlattıkları uygulama sonucunda 2003 yılında bin 800 yeni abone yaparken, 2004 yılında 30 binin üzerinde abone yaptıklarını kaydeden Uslusoy, "Halen, 261 bin su abonemiz var ve abone sayısını artırmak için başlatmış olduğumuz çalışmalar devam ediyor. YTL uygulamasına geçiş sırasında abonelerimizden 10 günlük fazla tahsilat yapıldı. YTL’ye geçiş nedeniyle, 1-10 Ocak 2005 tarihleri arasında, su sayaçlarını okumadık ve abonelerimizden su tahsilatı yapmadık. YTL’ye hazırlık için yapılan bu uygulama, bazı abonelerin fazla su kullanıyor gibi gözükmelerine neden oldu. Daha önce su tahsilat 30 günlük süre için yapılırken, ocak ayında 40-45 günlük olarak yapılabildi. Bu durum da 44 bin 467 abonemizin sürenin uzaması nedeniyle 12 metreküpün üzerinde su kullanıyor gözükmesine neden oldu. 12 metreküpün üzerindeki kullanım ikinci dilime girdiği için abonelerimiz ikinci dilime girip, indirimden yararlanamadıkları için fazla para vermek durumunda kaldı" diye konuştu.

Usulusoy, abonelerden fazla olarak aldıkları parayı şubat ayındaki tahsilattan düşerek mağduriyetin önleneceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu arada, ölen ama aboneliği devam eden ve bu aboneliği kendi üzerine almak isteyenlere kolaylık sağlayıp, abonelik devir işlemlerinde ilave depozit bedelini kaldırdık. Ölen kişilerin su aboneliğini üzerine alan kişiler, 2005 yılı sonuna kadar müracaat etmeleri durumunda, devir işlemlerini depozit ücreti vermeden yapabilecekler."

Uslusoy, çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar olmak üzere resmi kurumlardan 17 milyon YTL su alacakları bulunduğunu, 2004 yılında 60 milyon YTL tahsilat yaptıklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 14:42:29
Güncelleme :10 Şubat 2005 Perşembe 14:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?