6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gayrimenkulde kriz fırsatı

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Ramazan Aslan, dünyada yaşanan küresel mali krizin gayrimenkul sektörü açısından fırsata dönüştürülebileceğini söyledi.

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Ramazan Aslan, dünya genelinde yaşanan küresel mali krizin gayrimenkul sektörünü de etkilediğini ancak bu durumumun yatırımcı ve tüketiciye yeni avantajlar sunduğunu belirterek, "Küresel mali krizle birlikte finans sektöründe meydana gelen daralma, dövizdeki türbülans, şüphesiz her sektörü olduğu gibi gayrimenkul sektörünü de etkilemiştir. Ancak gayrimenkul yatırımcısı ve konut almak isteyen tasarruf sahipleri bu etkiyi bir alım fırsatına dönüştürebilir. Özellikle konut maliyetlerindeki artışlar, zaten kriz öncesindeki satışlara yansımamıştı. Dolayısı ile piyasada satışa arz edilen gerek yeni, gerekse ikinci el konutlar, piyasadaki daralmadan dolayı maliyetlerinin altında satılmaktaydı. Finans sektöründe yaşanan son gelişmeler, özellikle ABD dolarının 1.70'e, euronun ise 2.20'ye dayanmasının piyasaları biraz da olsa daraltıyor gibi göstermesine rağmen, özellikle dolar ve euroda tasarruflarını değerlendiren gayrimenkul yatırımcıları ile konut kredisi almak isteyen yatırımcılar ve tüketiciler için bugünler inanılmaz bir yatırım fırsatıdır'' dedi.

Gayrimenkul yatırımcılarının ve tüketicilerin küresel mali krizden nasıl kazançlı çıkabileceklerinin formülünü anlatan Aslan, ''Vatandaşlar bir taraftan dövizden elde ettikleri karı realize ederek şu anda uygun olan fiyatlardan gayrimenkul sahibi olabilecek, diğer taraftan konut kredisi kullanacak olan yatırımcı ve tüketiciler her ne kadar konut kredi faiz oranları 1.7-1.8 gibi yüksek seviyelerde olsa da bankalardan sabit faizli konut kredisi ile gayrimenkul alacaklar. Bundan sonrası için kredi faiz oranları ne kadar yukarıya yükselirse yükselsin almış oldukları kredilerin faiz oranları yükselmeyecektir. İlerleyen dönemde piyasalardaki ateşin sönmesi ile birlikte kredi faiz oranlarının aşağıya düşeceği çok aşikar olmakla beraber, vatandaşlarımız 1.7-1.8 oranlarında kullandıkları faiz oranlarının yeniden yapılandırılması ile çok daha uygun koşullarda gayrimenkul yatırımlarını gerçekleştirmiş olacaklardır'' diye konuştu.

Gayrimenkul yatırımcıları ve tüketicilere tavsiyelerde bulunan Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Ramazan Aslan, ''Gayrimenkul yatırımcıları ve tüketiciler bu dönemde yüksek faizli konut kredilerinden istifade ederek şu anda uygun olan gayrimenkul fiyatları ile alımlarını yapabilir. Önümüzdeki süreçte tekrar düşmesine kesin gözü ile bakılan faiz oranları ile kredilerini yeniden yapılandırarak yüksek faiz döneminde düşük fiyata gayrimenkul alma fırsatını elde ederek bu küresel krizi bir alım fırsatına dönüştürebilirler. Şunu da belirtmek isterim ki, vatandaşlarımız değişken faizli kredi kullanmasın. Kendilerine zarar vermeyecek olan yeniden yapılandırılabilen sabit faizli kredi kullansınlar'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?