2
Mayıs
2024
Perşembe
GAZİANTEP

Gaziantep, Irak'a ihracatta altın yılını yaşıyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB), 11 ayda 132 ülkeye yaptığı ihracatta ilk sırayı 78.5 milyon dolarla Irak aldı.

GAİB’in verilerine göre, Irak’a geçen yıl 35.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu yılın ilk 11 ayında yüzde 123’lük artışla 78.5 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Irak’ın toplam ihracattaki payı ise yüzde 10’nu aştı.

Irak’a pamuk ipliği, makine halısı, nohut ve diğer bakliyat, buğday unu, sıvı-katı yağ, şeker, bisküvi ve temizlik maddeleri ihracatı yapıldı. 2003 yılına kadar GAİB’in ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sıraları İtalya, Almanya ve ABD gibi ülkeler alırken, Irak savaş sonrası bu ülkeleri geride bıraktı. Irak’a yapılan ihracat 78.5 milyon dolarla 1. sırada yer alırken, İtalya 58.7 milyon dolarla 2., Almanya 46.5 milyon dolarla 3. ve ABD 44.3 milyon dolarla 4. sıraya geriledi. Irak’a yapılan ihracatın yıl sonu itibarıyla 100 milyon doları aşacağı belirtildi.

GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, birlik olarak yılın ilk 11 ayında resmi rakamlara göre yüzde 45’lik artışla 789 milyon 47 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Birliğin ihracat ürünleri arasında yer almayan fındık gibi ürünleri de ihraç ettiklerini kaydeden Çıkmaz, "Diğer kombine ihracatıyla tarihimizde ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptık. İhracatta altın yılımızı yaşıyoruz. Yaz aylarında Türk Lirası değer kazanmasaydı, rakamlar daha da yukarılarda olacaktı. Özellikle gıda ürünlerinde fiyat tutturmakta zorlandık. Müşterilerimizi kaybetmemek uğruna para kazanmadan ihracat yaptık. 2004 yılında önümüzün daha açık olacağına inanıyorum" dedi.

Savaş sonrası yeniden açılan Irak pazarı konusunda çok hassas davrandıklarını ifade eden çıkmaz, "Yıl sonu itibarıyla Irak’a yapılan ihracatın 100 milyon doları aşacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu konuda çok dikkatli ve hassas davranıyoruz. Tüm toplantılarda gerek yetkilileri ve gerekse ihracat yapan firmaları bozuk ve kalitesiz ürün konusunda uyarıyoruz. Sıkı kontrol yapılmasını istiyoruz. Bu konuda firmalara büyük görevler düşüyor. Irak şu anda zor durumda diye bundan faydalanmamak gerekir. Zor durumda olan Irak, bugün belki mecburiyetten o bozuk ve kalitesiz ürünü alacaktır. Ancak şu unutulmamalıdır ki Irak, istikrar ve düzenin gelmesi halinde seçici olacaktır. Bugün yapılan bir hata ileride Irak pazarını bitirir. Bu sadece Gaziantep’in değil, Türkiye’nin prestij kaybı demektir. Bu hataya düşmemek için işi baştan sıkı tutmalı. Gümrük kapılarında ve ürünlerin çıkış yapıldığı yerlerde mutlaka kontroller yapılmalı. İşin ciddiyetine ve hassasiyetine devletinden, firmasına kadar herkesin vakıf olması lazım" diye konuştu.

RUHİ AYTAÇ-GAZİANTEP (İHA)
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2003 Salı 16:07:02
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 17:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?