6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep AB'ye hazır mı?

Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik sürecinde firmaların farkındalıklarını arttırmak amacıyla Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde başlatılan CASE Projesi kapsamında Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından görevlendirilen uzmanlar firmalar üzerinde çalışmalarına başladı.


GTO Genel Sekreteri Mesut Ölçal, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, TOBB ve EUROCHAMBRES’ın yanı sıra Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Hırvatistan Ekonomi Odası ile Romanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın da destek verdiği CASE Projesi’nin amacı hakkında bilgiler verdi. Açıklamasında, CASE Projesi ile işletmelerin AB’ye katılım sürecinde müktesebat uyumu uygulamalarına ilişkin farkındalıklarını artırmak ve odaların AB katılım sürecini yönetebilme kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamanın amaçlandığını kaydeden Ölçal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"Proje kapsamında çevre, iş sağlığı ve güvenliği, gıda, kimyasallar ve ürün belgelendirme ile ilgili konularda eğitimlere katılan GTO uzmanları ilk olarak çeşitli sektörlerden 10 firma belirleyecek. Şu anda firmalar tarafından uygulanması zorunlu hale getirilmiş veya çok yakın bir gelecekte AB’ye tam üyelik sürecinde firmalar için yasal minimum zorunluluk olacak AB direktifleri ve düzenlemeleri hakkında bu firmalara anket çalışması uygulanacak. Firmalar daha sonra ziyaret edilerek AB sürecinde ne gibi yenilikler ve değişiklikler yapmaları gerektiği konusunda uzmanlarımız tarafından bilgilendirilecekler. Bu çalışmaların sonunda Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’dan yaklaşık 400 firmanın AB sürecine ne kadar hazır olduklarını analiz eden, neler yapılması gerektiğini içeren bir yol haritası ortaya çıkarılacak. Gaziantepli firmalarımız için sadece yol gösterme, bilgilendirme bir başka deyişle erken uyarı sistemi olarak görülebilecek çalışma, ihracatının yaklaşık yüzde 40’ının Avrupa ülkelerine yapan Gaziantepli üreticilerin bu sürece ne kadar hazır olduklarını da ortaya çıkaracaktır.”

..
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 17:01:50
Güncelleme :26 Mayıs 2008 Pazartesi 17:14:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?