6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep ihracatta 6. sırada

Gaziantep, bu yılın ilk 10 aylık döneminde ihracatını 2 milyar 723 milyon dolara yükselterek Türkiye'de ihracat yapan iller sıralamasında bir basamak artışla 6. sıraya yükseldi.


Gaziantep'in ihracat yapan şehirler sıralamasında altıncılığa yükselmesiyle global krizin sektörler bazında farklı etkilerinin ortaya çıkmasına bağlı olarak şehirlerin üretim çeşitliliği ve pazarları itibariyle ihracatçı şehir sıralamasında uzun yıllardır ilk defa değişiklik olmuş oldu. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre Kasım ayı Türkiye ihracatı yüzde 22 düşerken, Gaziantep ihracat rakamları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artış gösterdi. Kasım ayı sonu itibariyle ihracatının yüzde 30'unu AB ülkelerine yapan Gaziantep, yüzde 31'ini Irak'a yüzde 8'ini Suriye ve İran'a gerçekleştirdi. Özellikle Kuzey Afrika pazarı ihracatında artış yaşayan Gaziantep, bu bölgeye ihracatın yüzde 9'unu yapıyor.


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, yaptığı değerlendirmede, Gaziantep'in ihracatçı il sıralamasında bir basamak yükselmesinin uzun zamandır hedef koydukları önemli bir başarı olduğunu belirtti. "Bu başarı; bu zor şartlar altında üretmeyi ve istihdamı devam ettirmeye çalışarak, toplam kalite anlayışıyla markalaşma ve inovasyon stratejisi ile yenilikçi ürün üreten, dünyanın 154 ülkesine ihracat yapan sanayicilerimizin ortak başarısıdır" diyen Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ürün ve pazar çeşitliliğimiz her yıl daha da artıyor. Özellikle dolar bölgesine yaptığımız ihracatımız çok fazla. Son durumda paritenin etkisiyle ihracatta yeni bir çıkış yakalandı. Şu anda bu çıkışı etkileyen en önemli faktör ihracat kredilerinin daralmasıdır. Önümüzdeki aylarda kredilerin daha da daralması bu çıkışı önemli ölçüde etkileyebilir. Ancak şu anda global mali sisteme entegre olmayan ülkelere yaptığımız ihracat açısından pozitif bir dönem yaşıyoruz. Krizin etkilemediği ya da az etkilediği ülkelere yapılan ihracatımızda artış söz konusu. Tekstil ürünleri ihracatımızdaki artış yaklaşık yüzde 40'lar seviyesinde. Bunun yanında sanayi ürünü ihracatımız yüzde 92'ye ulaştı. İhracatta birinci sektör tekstil sektörü olmakla birlikte en fazla ihracatımız halı, poliproplen iplik, akrilik iplik, pamuk ipliği, çikolata, makarna, un, bitkisel yağ, zeytinyağı, çimento ve inşaat ürünleridir."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 10:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?