6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Gaziantep Karabüyü Faunası'

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. İsmail Varol, TÜBİTAK Araştırma Projeleri kapsamında gerçekleştirdiği “Gaziantep Karabüyü Faunası” adlı projesini tamamladı.

Gaziantep’te yaygın olarak görülen karabüyü faunasını tespit etmek amacıyla, Arş. Gör. Adile Akpınar ile birlikte çalıştıklarını belirten Varol, proje için Gaziantep’in merkez ilçeleri olan Şahinbey, Şehitkamil, Oğuzeli, Nizip, İslahiye, Burç, Yavuzeli, Karkamış, Araban ve Nurdağı’ndan 185 tane karabüyü örneği toplanıp incelendiğini söyledi. 68 farklı istasyondan örnekler toplandığını vurgulayan Varol, örneklerin elle toplama, ışık tuzağı, yer gömme tuzaklarıyla yakalandığını kaydetti. Örnek toplamanın tehlikeli ve zor olduğunu söyleyen Varol, çalışma için büyük emek sarf ettiklerini belirtti.

Karabüyü’nün et yiyen örümcekler olduğunu söyleyen Varol, bu böceklerin böğü olarak bilindiğini belirtti. Böğülerin ekosistemde denge unsuru olarak bulunduğunu ifade eden Varol, besin zincirinde çok büyük önem taşıdıklarını ve çok fazla sayıdaki böceklerin avcısı olarak doğadaki dengeyi sağladıklarını söyledi. Böğülerin zehirsiz olduğunu vurgulayan Varol, “Böğüler, aslında örümcek değildir. Örümceğe yakın akraba bir türüdür. Tüylü olduklarından dolayı insanlar eskiden bu yana böğülerden korkmuşlardır. Bu böcekler hızlı, vahşi ve korkutucudur. Böğüler, fare, kertenkele, akrep, çıyan gibi canlıları yedikleri için ağızlarında mikroorganizmalar vardır ve bunlar insanı ısırdığı zaman insanlarda enfeksiyona sebep olup zarar verir. İnsanları ısırıp etlerini koparabilirler. Isırdığı yerde kızarıklık, şişlik görülebilir. Omurgasız hayvanlar âleminin en önemli avcılarından bir tanesidir” dedi.

İnsanların daha az olduğu yerlerde sıklıkla görülebildiğini ifade eden Varol, en fazla gece aktif olduklarını belirtti. Varol, “Böğüler yaklaşık 6-8 cm boylarında olan büyük böceklerdir. İnsanların yaşam alanlarında bulunan, hem besin hem de ışık kaynakları bu hayvanların gece aktif olmalarını sağlamaktadır. Gece saatlerinde insanlarla temas haline geçmektedir” diye konuştu.

Projenin sonucunda Gaziantep’te 5 tane familyaya bağlı birbirinden farklı 13 tür tespit ettiklerini söyleyen Varol, böğülerin sarı, siyah, kahverengi, kırmızımsı renklerde olabileceğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 18:22:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?