10
Mayıs
2025
Cumartesi
GAZİANTEP

Gaziantep Sanayi Odası Başkanığ Koçer'den hükümete eleştiri

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, hükümetin Teşvik Yasası uygulamasını eleştirdi. Bu yasayla Düzce ile Hakkari'nin eşit tutulduğunu belirten Koçer, "Kimse tabii ki Düzce, Afyon, Uşak dururken Hakkari'ye yatırım yapmak istemez" dedi.
GSO Başkanı Nejat Koçer, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki değişim ve dönüşümün sadece siyasette değil, ekonomide de başladığını ifade ederek, "Belli bir yaştaki iş hayatında olan insanların son 30 yılda görmediği rakamlar ülkenin önüne geldi. Dolayısıyla 2004 yılının başından itibaren insanlar yeni olaylara, yeni rakamlara intibak etmek zorunda kaldı. Eskiden 3-4 yılda kendini amorti eden bir tesis artık bunu 7-8 yılda başarabiliyor. Yüksek kar oranları geride kaldı. Bunların hepsi kabul edilebilir ama bir tek eksik var. O da uzun vadeli kredilerdir. Halen yatırımı ve işletmeyi finanse edecek uzun vadeli kredilerin olmaması büyük eksikliktir. Bu krediler ülkenin sıçramasını sağlar" dedi.
Sanayicinin kar marjlarının çok düşmesinin beraberinde yeni sorunları getirdiğini kaydeden Koçer, "Türkiye'de sanayi ve ticaret, enflasyonun düşmesiyle yeni bir döneme girdi. Keşke bu dönemi 5 yıllık bir krizden sonra yaşamasaydık da, bu dönemi kriz öncesi enflasyon mücadelesi içinde yaşasaydık. Kriz döneminden çıkmış bir Türkiye ile bu sefer de düşük enflasyon dönemi ile karşılaşan bir sanayi, ilk kez küçük karlarla tanıştı. Aslında hükümet piyasaların yaşayacağı şeyleri iyi tanımlayamadı, iyi anlatamadı. Düşük enflasyon döneminde mücadele eden diğer ülkeler, neler yaşadı, nelerle karşılaştı, önümüze koyamadı" diye konuştu.
3-5 aya göre değil, önündeki birkaç yılı görerek yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Koçer, sanayicinin önünü görmeye başladığında da kar marjlarının düştüğünü, tesislerin amortisman sürelerinin uzadığını ifade etti.

"ELEKTRİKTE İNDİRİM BEKLİYORUZ"
2004 yılının Türk ekonomisi için çok önemli bir viraj olduğunu söyleyen Koçer, virajın düzgün bir şekilde atlatılması halinde, 2005'in çok daha iyi olacağını söyledi.
GSO Başkanı Koçer, 2004 yılında sanayicinin en büyük sıkıntısının elektrik ve petrol fiyatlarının düşmemesi olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bizim 2004 yılında en büyük sıkıntımız, düşen döviz fiyatları ile birlikte elektrik, petrol gibi girdilerin fiyatlarının düşmemesidir. Dövizle yükselen girdi maliyetlerinin dövizle düşürülmemesi bizim en çok canımızı yakan konudur. Elektrikte bir indirim bekliyoruz. Bu konuda baskımız devam ediyor. Bakanlıktan aldığımız bilgilere göre bir indirim marjı oluştu. Bunun önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesini bekliyoruz. Eğer yüzde 3-4 gibi bir indirim yaparlarsa sanayiciyi pek etkilemez. Enerjide en az yüzde 15'lik bir indirim şart. Bunu bekliyoruz. Çünkü şu anda sanayide kar marjları çok geriledi."

"TEŞVİK YASASI HATALI"
TOBB Yönetim Kurulu üyesi GSO Başkanı Nejat Koçer, hükümetin çıkardığı Teşvik Yasası'nın başlı başına hatalarla dolu olduğunu savundu. Koçer, "Neyi desteklediğini, neyi teşvik ettiğini bilmediğimiz bir kanun. Sadece Doğu Anadolu Bölgesi'nde terör sonrası ekonomik kalkınma için çıkarılmış olsaydı, bunu tüm Türkiye olduğu gibi biz de desteklerdik. Ancak bu teşvik 1500 dolar gibi çok yanlış kritere oturtuldu. 1500 dolar nasıl hesaplandı o ayrı konu. Eğer bu 1500 dolar içerisine Batı'da ve Orta Anadolu'da Uşak, Afyon, Düzce gibi, Malatya gibi iller giriyorsa ve bugüne kadar sadece kendi girişimcilerinin yokluğundan dolayı kalkınamamış, ancak gelişmiş bölgelerin arasında yer alan iller devlet eliyle kalkındırılmaya çalışılıyorsa bu teşviğin özünde hiçbir şey bulamazsınız. Çünkü, İstanbul'da olan bir yatırımcı teşvikten yararlanmak için Hakkari'yi mi tercih eder, Düzce'yi mi? Tabi ki Düzce'yi. Ege'de ise Afyon ve Uşak'ı tercih eder. Doğu'ya gelmez. Sonuçta bu teşvikten istifade edecek il sayısı 36 değil, 7-8 civarında olur" şeklinde konuştu.
Koçer, Başbakan'a Teşvik Yasası'nın hatalı olduğu konusunda çok tepkiler ulaştığını hatırlatarak, "Başbakan; ben bunu kamuoyuna söyledim, bu kanun çıkar, sonra da iyileştirme yaparız gibi bir davranış gösterdi. Aslında hükümet yanlış yaptığını anladı" dedi.

"DEVLET ELİYLE HER ŞEHİR SANAYİCİ YAPILAMAZ"
Yeni hazırlayacakları Teşvik yasası modelinde hükümete önerilerde bulunacaklarını kaydeden Koçer şunları söyledi:
"Birincisi, illerin değişik kategorilere ayrılması. GSMH baz alınacaksa 1500 dolarlık il ile 2000 dolarlık il arasındaki farkın iyi belirlenmesi. İkincisi, sektörel bazda teşviklerin verilmesi, üçüncüsü de Türkiye'de sayıları iki elin 10 parmağını geçmeyen sanayi metropol şehirlerin özel bir statü içerisinde değerlendirilerek ayrıca teşvik edilmesi. Çünkü bu merkezler çekim merkezleridir. 81 vilayet içerisinde Cumhuriyet tarihinde oluşturabildiğimiz 10'a yakın sanayi çekim merkezi var. Yatırım, istihdam ve göç anlamında insanlar hep bu şehirlere yöneldi. Dolayısıyla biz her şehri sanayileştirmek yerine bu çekim merkezlerini desteklemeliyiz. Siz Gaziantep'teki bu girişimciyi desteklemeyin, görmeyin, başka bir şehirdeki olmayan girişimcilere de destekler verin. Bu, çok doğru bir yaklaşım değil. Her şehri devlet eliyle sanayici yapmak mümkün değil."
İllere özelliklerine göre teşvik verilmesi gerektiğini söyleyen Koçer, "Balık olan yerde balıkçılığı, tarım olan yerde tarımı, hayvancılık olan yerde de hayvancılığı teşvik etmek gerek. Sanayiye teşvik verilirken öncelikle girişimci var mı? Sonra altyapı ve birikmiş sermaye var mı buna bakmalıyız. Bunun üçü olan neresiyse teşvik edilmeli. Çünkü bu girişimciyi her yerde bulamıyorsunuz. Girişimci Türkiye'nin en önemli değeridir. Siz girişimcisi olmayan bir yerde gelişmeyi sağlayamazsınız. Bu değer Gaziantep'teyse, teşvik etmek gerekir. Gaziantep'te biri iki yapmak, ikiyi dört yapmak çok kolaydır. Sadece Gaziantep için söylemiyorum. Denizli, Kahramanmaraş ve Kayseri gibi sanayi şehirleri için de söylüyorum" şeklinde konuştu.
GAZİANTEP - İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2004 Pazar 13:23:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?