6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep Üniversitesi sanat günleri

Gaziantep Üniversitesi Sanat Günleri kapsamında Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan tarafından, "İnsanlığın İlk iletişim Araçları: Taş Resimleri" konulu konferans verildi.

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Seminer Salonu'nda geleneksel olarak gerçekleştirilen konferansta Nemrut Dağı'ndaki heykel resimlerinden örnekler gösteren Prof. Dr. Arslan, iletişimin tarihsel sürecini anlatarak, insanları diğer canlılardan ayıran en büyük özelliğin ses olduğunu söyledi. İnsanların resimlerde simgeler kullandığını belirten Prof. Dr. Arslan, "İnsanoğlunun ilk ataları diğer homosapienslerden farklı olarak ses tellerini zekasıyla kullanma, irfan ve idrak sahibi olma özelliği ile kendilerini gösteriyorlar. İlk modern insan Orta Asya'da bir şekilde ortaya çıkıyor. Paleolitik (taş) devrinden beri (70 bin yıldan bu yana) devamlı etrafa göç etmiştir. Bunlar, sanat kabiliyetine sahip, av malzemeleri yapabiliyor, irfan, idrak ve dini inançları olan yüksek meziyetli insanlar ve kendilerine On-Ok'lar demişlerdir" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Arslan, ilk insanların ehlileştirdikleri hayvanların ticaretiyle ağıllar, ağıllardan kurganlar ve kurganlardan toplum oluşturduklarını ifade ederek, "Modern insanlığın ilk atası mağara ve kaya taşları üzerindeki resimlere cızzık adını vermiştir. Cızzıklar, ilk insanın kullandığı ilk iletişim aracıdır. Cızzıklar arkeologlar tarafından pictogram olarak adlandırılmıştır” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2008 Pazartesi 14:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?