6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep ve turizmin önemi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkan Vekili Ünal Özdil, Gaziantep'in büyük bir tarihi ve kültürel zenginliği olduğunu bildirdi.

Özdil, 11. Uluslararası Mozaik Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in, ilk uygarlıkların doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunuşu, Güneyden ve Akdeniz'den doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu, uygarlık tarihine ve bugüne yön veren bir bölge haline gelmesine neden olduğunu belirtti. Bu nedenle Gaziantep'in, tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarının yerleşme sahası ve uğrak yeri olduğunu kaydeden Özdil, şunları söyledi:

"Tarihi İpek Yolu'nun da bölgeden geçiyor olması, Gaziantep'in tarih boyunca önemini ve canlılığını korumasını sağlamıştır. Tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşme sahası olan Gaziantep'in, sahip olduğu kültürel değerlerin zenginlik ve çeşitliliği, dünyada birçok ülke ile kıyaslanamayacak ölçüde fazladır. Son yıllarda dünya gündemine oturan Zeugma Antik Kenti, Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi, Gaziantep Kalesi, Tilmen Höyük, Rumkale, Karkamış Harabeleri, Dülük Antik Kenti ve Hızır Yaylası'nın yanı sıra birçok anıt mezar, türbe, kastel, çeşme, han, bedesten, hamam ve köprüler Gaziantep'teki önemli tarihi ve kültürel varlıklardır. Diğer yandan zengin mutfağı, bakırcılık, sedefçilik, gümüş işlemeciliği, yemenicilik, Antep el işlemesi, küpçülük, kilimcilik, kutnuculuk gibi el sanatları ve daha birçok tarihi zenginliğiyle büyük bir turizm potansiyeli barındıran Gaziantep'in bu yönünün tüm dünyaya tanıtılması, Oda'mızın bugüne kadar öncelikli hedefleri arasında olmuştur. Kısaca özetlemeye çalıştığım gibi bizler, büyük bir tarihi ve kültürel zenginliğin üzerinde oturuyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gelişmesi için var olan bu önemli turizm potansiyelinin yapılacak yatırımlarla en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Kültürel miras turizmi, coğrafi turizm, gastronomi turizmi, inanç turizmi, botanik turizmi, tarihsel doku turizmi bölgemizde rahatlıkla yatırımların yapılabileceği turizm çeşitleridir."

Özdil, Dünya Turizm Örgütü'nün tahminlerine göre 2020 yılında dünyada seyahat edeceklerin sayısının 1,6 milyar kişiye, toplam turizm gelirinin de 2 trilyon dolara ulaşacağının beklendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşte Türkiye bu turizm pastasından mutlaka azami ölçüde pay almalıdır. Nitekim ülkemiz, turizm potansiyeli çok yüksek genç bir turizm ülkesidir. Sahip olunan potansiyel ve zengin kaynaklar turizm sektörünü çok önemli kılmaktadır. Gaziantep, bugün ulaştığı ekonomik ve sosyo-kültürel yapısıyla gerçekten Türkiye'de marka ve model bir kent olmuştur. Ancak; ulaşılan bu noktada Gaziantep'in turizm potansiyelini kullanma anlamında yeterli bir seviyede olmadığı görülmektedir. İlimizin, aynen sanayi ve ticaret alanında olduğu gibi turizm alanında da hak ettiği yerde olması için Gaziantep Ticaret Odası olarak çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz ve bu sürece destek olmak arzusu içerisindeyiz. Bu amaçla çeşitli çalışmalarda bulunan Oda'mızın, geçtiğimiz yıl yürütmüş olduğu projelerden biri, Avrupa Birliği desteği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi işbirliği ile başlatılan 'Gaziantep-Zeugma, Rumkale ve Halfeti'nin Turizm Etkinliğinin Artırılması Projesi', diğeri ise 'Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tanıtım Projesi'dir. Gaziantep-Zeugma, Rumkale ve Halfeti'nin Turizm Etkinliğinin Artırılması Projesi kapsamında 3 bölgede, Gaziantep, Rumkale ve Halfeti'de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiş, Gaziantep'teki etkinliklerin ağırlığını ise Mozaik Eğitim Merkezi ile Zeugma mozaiklerine yönelik çalışmalar oluşturmuştur."

Bu çalışmaların bir parçası olarak, 2007 yılı Haziran ayında 4. Uluslararası Türkiye Mozaik Sempozyumu'nun GTO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Özdil, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sözkonusu sempozyuma ilimizin yanı sıra yurt genelinden ve çeşitli ülkelerden yaklaşık 100 konuk katılmış olup bu kapsamda da 40 bildiri sunulmuştur. Gaziantep Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi işbirliği ve Gaziantep Valiliği himayelerinde ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkıları ile düzenlenmiş olan sözkonusu sempozyum, son derece başarılı geçmiş ve çeşitli otoritelerce övgü ile söz edilmiştir. Yine bu yıl, kentimizin ve bölgemizin uluslar arası platformda tanıtımı açısından önemli bir fırsat olarak nitelendirebileceğimiz bir etkinliği, yine Oda'mız ev sahipliğinde gerçekleştirmenin büyük sevincini yaşıyoruz. Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Ticaret Odası, Uludağ Üniversitesi ve Gaziantep Müze Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştiriyor olduğumuz 11. Uluslararası Mozaik Kongresi kapsamında tüm katılımcılarımıza Gaziantep Ticaret Odası adına tekrar hoş geldiniz diyor, hepimizin ortak amacı olan turizmin ilimiz ve bölgemizde gelişerek binlerce yeni istihdam olanağı oluşturması temennisi ile saygılar sunuyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 16:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?