6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep'de kültürel miras atağı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tarihi ve kültürel değerlerin bir toplumun en büyük miraslarının başında geldiğini bildirdi.


Güzelbey, yaptığı açıklamada, bulunduğu konum dolayısıyla Gaziantep'in bir çok medeniyetin beşiği olduğunu ve kültürlere ev sahipliği yaptığını belirtti. "Böylesine zengin bir kültür mozaiğinin oluşturduğu eserler, gelecek nesillere aktaracağımız en büyük emanetimiz olmalıdır" fikrinden yola çıktıklarını kaydeden Güzelbey, şunları söyledi:


"Gaziantep'in yeni açılımlara ihtiyacı olduğunu, ilimizin sanayi gelirlerinden aldığı kadar turizmden de alabileceği büyük bir pay olduğuna inanıyoruz. Günümüzde Kale şehirlerin merkezidir, yani kalbidir. Biz de şehrin kalbini yeniden canlandırmak için çalışmalarımıza Kale ve çevresinden başladık. Tarihi mirasımızı yaşatmak, geleneksel sanat, zanaat, kültür zenginliklerimizi daha nezih bir ortamda yaşatmak ve tanıtmak adına yeni projeler ürettik. Bu bağlamda gerek AB gerekse kendi öz kaynaklarımızdan finanse ettiğimiz çalışmalarla başta Kale çevresi, Naip Hamamı, Kır Kahvesi, Butik Otel, Bakırcılar Çarşısı gibi bir çok yapının restorasyonunu tamamlayarak gelecek nesillere ve insanlığa kazandırılmasını sağladık."
Koruma çalışmalarında kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması ile toplumun konuya duyarlı hale gelmesi ve bölgenin turizm potansiyelinin artırılmasını amaçladıklarını ifade eden Güzelbey, şöyle devam etti:


"Bugün başta Gaziantep'in, Türkiye'nin ve dünya insanlığının malı olan Zeugma Mozaiklerinin sergilenmesi amacıyla mevcut müzeye alternatif anlamda Zeugma ve Arkeoloji Müzesi adı altında büyük bir müze projesini gerçekleştiriyoruz. Bu müzede, şu an sergilenmekte olan ve depolarda sergilenmeyi bekleyen mozaiklerin sunulduğu, mozaik kurslarının yer aldığı, arkeolojik eserlerin sergilendiği alanların olduğu, sosyal dinleti alanlarıyla bir kompleksin çalışmaları devam ediyor. Tarihi Bayazhan'ı Kent Kültürü Müzesi, tarihi Göğüş Konağını Mutfak Kültürü Müzesi, Gaziantep Kalesi'nin galerilerinde şanlı mücadelemizin eserlerinin sergilendiği müzeyi de Panorama Müzesi olarak adlandırarak yaşayan mekanlar haline getirmeyi hedefledik."


Güzelbey, bir hizmetin sürüp gidebilmesi ve eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmelerinin korunmalarına bağlı olduğunu dile getirerek, "Tarihi eserler geleceğe aktaracağımız en büyük emanettir. Tarihin izlerinin yaşandığı eserlere sahip çıkalım, yaşamaları için yardım edelim" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2008 Perşembe 12:53:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?