4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Gaziantepli kuyumcular sıkıntılı

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, 2006 yılını kuyumcular açısından kara bir yıl olarak geride bıraktıklarını, yeni yıl için de önlerindeki tablonun çok ta iç açıcı olmadığını söyledi. 

Özdinç, kuyumcuların özel günlerde iş yapabildiğini, ancak geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nın okulların açılmasına, bunun yanı sıra da kış mevsimine denk gelmesinden dolayı iş yapamadıklarını ifade etti. Özdinç, "Üstüne üstlük Kurban Bayramı ile yılbaşı da birleşince bir yıl içerisinde en çok iş yaptığımız iki bayram ve yılbaşında beklediğimizi bulamadık" dedi. 

Kuyumculuk sektörünün yavaş yavaş eridiğini, bazı esnafın işlerini bırakmasına rağmen, bu iş alanına yönelen kimsenin olmadığını belirten Özdinç, "Geçtiğimiz yıllarda en gözde iş alanlarından birisi olan kuyumculuk maalesef artık o cazibesini kaybetmiş durumda. Yani yavaş yavaş eriyoruz. İşsizlikten kapatılan kuyumcu dükkanları mağazalara dönüşüyor. Sattığımız ürün zaruri ihtiyaç olmadığı için vatandaş altın almayı en son düşünüyor. İnsanlar önce yiyecek, giyecek, yakacak ve okul masraflarını düşünüyor. En son altına yöneliyor. Buda son zamanlarda ya bir yüzük, ya bir küpe. Altına yatırım geçtiğimiz yıl yatırımcısına yüzde 27 oranında bir kar kazandırdı. Ancak bu halka ne kadar yansıdı bilemiyorum. Çünkü altına yönelme geçtiğimiz yıllara oranla çok düşüktü. Gelecek yıl kazandırır mı bunu şimdiden kestirmek çok zor" diye konuştu. 

Kuyumcu sektörünün tekrar eski canlılığı yaşaması için ülke genelinde ekonominin çok iyi gitmesi gerektiğini, işsizliğin azalması, esnafın işlerinin iyi olmasının şart olduğunu sözlerine ekleyen Özdinç şöyle devam etti: 

"Geçtiğimiz yıl gerek ülkemiz açısından gerekse de esnafımız açısından çok ama çok kötü geçti. Yeni umutlarla yeni bir yıla girdik. Ama ben 2007 yılında bundan çok daha iyi olacağına inanmıyorum. Çünkü ülkede işsizlik önemli bir boyutta, esnafın durumu ortada, insanların alım gücü düşük. Durum böyle olunca 2007'nin geçtiğimiz yıldan iyi olacağını söylemek çok zor. 2007 yılı içerisinde bir seçim süreci yaşayacağız. İnşallah bu seçimlere kriz olmadan hazırlanırız ve seçim yapılır. Aksi halde yalnız bizim değil, ülkedeki tüm esnaf kesimini çok zor günler bekliyor. Eğer dolar da ve altında bir dalgalanma olursa hepimizi çok daha zor günler bekliyor demektir."
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 14:39:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emre uckun IP: 88.230.247.xxx Tarih : 23.12.2007 12:44:47

baskanımıza katılıyorum bu duzen degısmeden hıc bısey olmaz ılk basta ensanafa sozunu gesırmeyı bılecekcama kapama saatıne uyduracak sonrada marketlerın onune gececek bız kapalıyken onlar acık olursa daha bız cokkara yılar gecırırz