6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep'te bir ilk

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda ilk kez uygulanan bir yöntemle kapalı yöntemle tümörlü böbreğin çıkarılması ameliyatı (laparaskopik radikal nefrektomi) gerçekleştirildi.

28 Nisan 2008 tarihinde 68 yaşındaki bayan hastanın radyolojik inceleme ile saptanan 3 santimetre büyüklüğünde tümörü olan sağ böbreği laparaskopik olarak çıkarıldı. Ameliyat, Yrd. Doç. Dr. Sakıp Erturhan tarafından gerçekleştirilirken Arş. Gör. Dr. Mehmet Çelik, Arş. Gör. Dr. Hanifi Özgül, Arş. Gör. Dr. Mehmet Solakhan ve Arş. Gör. Dr. Ömer Bayrak tarafından asiste edildi.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sakıp Erturhan, Laparaskopinin halk arasında kapalı yöntemle bıçaksız ameliyat olarak bilinmekte olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Erturhan, şu bilgileri verdi:

"Genel Cerrahi ve Kadın Doğum alanında uzun yıllardır kullanılan bu yöntem, dünyada üroloji alanında böbrek tümörlerinin tedavisinde ilk kez 1996 yılında uygulanmıştır. Ülkemizde üroloji alanında laparaskopinin kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşması ise 2000'li yıllardan itibaren olmuştur. Günümüzde tüm cerrahi branşlarda minimal inzaviv (hastaya daha az zarar veren ) yöntemlerin popülarize edilmesi ile birlikte Üroloji alanında da bu anlamda gelişmeler olmuş ve hızla devam etmektedir. Laparaskopik yöntemler Üroloji alanında sadece böbrek tümörlerinin tedavisinde değil; atrofik (çalışmayan- çürümüş) böbreklerin alınmasında, büyük böbrek taşlarının tedavisinde, üreteropelvik darlık (böbrek çıkımında daralma) ameliyatlarında ve erken evre prostat kanserinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Açık yöntemle yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında; kozmetik avantajının yanı sıra, hastanede kalış süresi ve iyileşme süresinde kısalma, ameliyat sonrası ağrı kesici ihtiyacında azalma ve daha az iş kaybı gibi avantajlar sunmaktadır. Halk arasındaki bıçaksız- kapalı ameliyat söylemleri kısmen doğru olmakla birlikte ameliyat sonrası alınan spesmenin çıkarılması için spesmenin büyüklüğüne göre 5-8 cm büyüklüğünde bir kesi yapılmaktadır. Alınan spesmenin bozulmaksızın patolojik incelemeye gönderilmesi için zorunlu olan bu kesi açık ameliyatlarda ortalama 20-25cm olabilmekte ve ameliyat sonrası özellikle yaşlı, diabetik ve şişman hastalarda ciddi problemler oluşturabilmektedir. Kliniğimizde ilk yapılan ameliyatı takiben 3 hastaya aynı yöntemle böbrek çıkarılması uygulanmıştır. Henüz yolun çok başındayız. Bu tip ameliyatları kliniğimizde yaygınlaştırarak devam ettirmek ve daima her şeyin en iyisine layık olan Gazi şehrimizin insanlarına ve bölge halkımıza Üroloji alanındaki yenilikleri tüm dünya ile eşzamanlı uygulamak değişmez hedefimizdir."

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 11:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?