5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Gaziantep'te Dünya Mimarlık Günü

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Asım Güzel, kentsel kirliliği azaltacak, çevreye duyarlı enerji teknolojilerinin dünya çapında yayılmasının acil önem taşıdığını bildirdi.

Güzel, Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1985'ten bu yana her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Habitat Günü olarak kutlandığını hatırlattı. Bu kutlamanın arkasındaki ana fikrin, barınma hakkının herkes için en temel insan haklarından biri olduğunu bir kez daha doğrulamak ve dünyaya insan habitatının geleceği hakkındaki sorumluluğunu hatırlatmak olduğunu kaydeden Güzel, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler, hızlı kentleşme sorunları ve bunların çevreye etkileri konusunda farkındalığı artırmak, kentlerde çöküntü alanlarının giderek büyümesi ve fakirliğin kentselleşmesine dikkat çekmek amacı ile 2008 senesi için ana tema olarak Uyumlu Kentler temasını seçmiş bulunmaktadır. İnsanlık tarihinde ilk kez nüfusun yarısının kentlerde yaşadığı bir döneme girilmiştir. Bu dönemde barınma gereksinimi için elverişli ortamlar oluşturulması, altyapı ve sağlık koşullarının nitelikli biçimde karşılanması, güvenliğin sağlanması gibi temel hizmetler, özellikle gelişen ülkelerde her zamankinden daha önemli bir hale gelmiştir."

Güzel, zayıf yönetim yapılanmalarının bedelini en çok kent ve çevresinde yaşayanların ödediğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Ülkemiz açısından ise, binlerce senelik mimarlıklar ülkesi olan Türkiye'nin, yeniden mimarlıkla buluşturulması gerekmektedir. Bütün yurttaşlara nitelikli yaşam çevreleri sağlamanın yolu, mimari niteliği güvence altına alan, sürdürülebilir bir mimarlık politikasını yürürlüğe koymaktan geçer. Böylesi bir politikanın içeriğinde; yapılacak her çevresel düzenleme ve her yapıda mimari tasarım katkısı aramak, tarihsel ve doğal güzelliklerin korunması ve yaşatılması için kurumsal yapılanmalar oluşturmak, yapı üretim sürecinde yer alan bütün disiplinlerin koordinasyonunu sağlayacak düzenlemeleri yapmak, mimarlık hizmetini denetleyecek ve tüketici haklarını güvenceye alacak yapı ve mesleki sorumluluk sigortasını hayata geçirmek, kamu yapıları ve kentsel çevre düzenlemeleri için yapılacak mimari projelerin yarışma ile elde edilmesini özendirmek, mimarın toplum karşısındaki sorumluluğunu mesleki etik kurallara bağlı olarak garanti altına almak ve bunlar gibi düzenlemeler yer almalıdır."

Gaziantep'te ise insanların hak etmedikleri çarpık yaşam çevrelerini insanca yaşam çevrelerine dönüştürmenin çabasının mimarlara olduğu kadar, görevli belediyelere de düştüğünü ifade eden Güzel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gaziantep, sağlıklı planlama anlayışlarına bir an önce kavuşturulmalı, yapılaşma süreçleri başı bozukluktan kurtarılmalıdır. Yeşil alanların rant uğruna yapılaşmaya açılmasından vazgeçilmeli, kamuya ait olması gereken bu alanların herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın herkes tarafından özgürce kullanımı sağlanmalıdır. Son derece yetersiz olan amatör spor alanlarının artırılması, kültürel tesis yoksunluğu bir an önce giderilmelidir. Kent imar planını gelişigüzel tadil etmekten kesinlikle vazgeçilmeli, bu bağlamda özellikle TOKİ ve Devlet Demir Yolları gibi bazı kamu kuruluşları tarafından yapılan ve Kent İmar Planı ile bütünleşmeyen çalışmalar kesinlikle reddedilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 13:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?